Zwartkomische thriller over een sneeuwruimer die de dood van zijn zoon wil wreken en zo een bendeoorlog ontketent. Met Stellan Skarsgård.

BEOORDELING

Bloederige thrillers die in de sneeuw spelen en een flinke body count combineren met zwartgallige humor ontkomen niet aan de vergelijking met Fargo. Ook het Noorse In Order of Disappearance niet, hoe origineel de film ook is. Al kan het geen toeval zijn dat er net als in Fargo een crimineel in een versnipperaar belandt - dat móet wel een ode aan de Coen Brothers-film zijn.

Dat van die versnipperaar is geenszins een spoiler want de doden vallen bij bosjes in In Order of Disappearance - de titel geeft het al aan, al is de Noorse titel Kraftidioten ook intrigerend.

De teller geeft aan het eind van de film zelfs rond de twintig doden aan, en dat terwijl de film in een lieflijk Noors wintersportdorp begint, waar nooit wat gebeurt en hooguit op wild wordt gejaagd.

Sneeuwruimer

In dat dorpje wordt de brave sneeuwruimer Nils Dickman (Stellan Skarsgård) gekroond tot burger van het jaar. Lang kan hij niet genieten van zijn eerbetoon, want zijn zoon Ingvar blijkt overleden aan een overdosis.

In tegenstelling tot zijn vrouw gelooft Nils niet dat Ingvar drugs gebruikte. De politie laat het er bij maar wij weten beter: Ingvar is slachtoffer geworden van drugsdealers.

Net voor de bedroefde Nils een wanhoopsdaad wil plegen hoort hij van de gevluchte medeplichtige van Ingvar dat het inderdaad geen gewone overdosis was: hij en Ingvar wilden een lading coke stelen van een drugsbende en dat ging mis. Waarop de bende van iemand die zich De Graaf noemt wraak nam op de dieven, onder meer door Ingvar een overdosis toe te dienen.

Veganistische gangster

De brave burger Nils zweert nu ook wraak en gaat achter de loopjongens van de bendeleider aan, net zo lang tot hij bij de baas zal zijn beland.

Deze Graaf (Pål Sverre Hagen), een goedgeklede veganistische gangster met een slechte smaak op het gebied van woninginrichting, vermoedt dat een concurrerende Servische drugsbende achter de verdwijning van zijn mannen zit en verklaart de oorlog aan de concurrentie. En dan stapelen de lijken zich al snel op.

Dirty Harry

Stellan Skarsgård is prima gecast als de introverte, ietwat bedroefde sneeuwruimer achter wie niemand een koele killer vermoedt. Zelfs zijn broer gelooft hem niet: "Ben jij ineens Dirty Harry geworden?"

In Order of Disappearance heeft misschien een doorsnee wraakmotief, maar de film weet een originele sneeuwrijke setting te combineren met kleurrijke personages.

Te zien in 16 zalen