Geslaagd vervolg waarin sukkels Jason Bateman, Jason Sudeikis en Charlie Day opnieuw worden bedrogen en proberen wraak te nemen.

BEOORDELING

Drie jaar geleden was de eerste Horrible Bosses een verrassend leuke komedie. Op papier leek het een gemakzuchtige Hangover-kloon, met drie sukkels (Jason Bateman, Jason Sudeikis en Charlie Day) in de hoofdrollen, maar in de praktijk pakte het erg geestig uit. Mede dankzij geestige bijrollen van Jennifer Aniston, Kevin Spacey en Jamie Foxx.

Zowel de drie hoofdrolspelers als de drie bijrollen keren terug in het vervolg. Nick (Bateman), de slimste van het trio, rokkenjager Kurt (Sudeikis) en oppersukkel Dale (Day) hebben een nieuw plan bedacht: de Shower Buddy. In een ontbijtshow presenteren ze hun uitvinding, een douchekop waar ook shampoo en zeep uitkomt. Het levert meteen de eerste hilarische scène op.

Geen boss material

Ondanks de rampzalige demonstratie op tv is er een grote fabrikant geïnteresseerd in het project. Bert Hanson (Christoph Waltz) plaatst een flink order en het trio gaat aan de slag. Ineens zijn ze zelf bazen, ook al zijn ze geen 'boss material': ze nemen volkomen incompetent personeel aan uit medelijden of geilheid. En ze hebben natuurlijk niet op de kleine lettertjes gelet.

Want uiteraard worden ze door de sluwe Hanson genaaid en trekken ze aan het kortste eind. Het beste dat ze vervolgens kunnen bedenken is de zoon van Hanson, Rex (Chris Pine), ontvoeren en losgeld eisen. Uiteraard gaat ook daarbij niets volgens plan, hoewel ze wederom crimineel advies vragen aan Motherfucker Jones (Jamie Foxx). En ook dat levert weer geestige scènes op.

Oversekste tandarts

Het aardige aan Horrible Bosses 2 is dat de succesnummers uit het eerste deel niet alleen terugkeren, maar bovendien op zo’n manier in het script zijn verwerkt dat ze ook een duidelijke functie hebben in het verhaal. Zo laten de makers Jennifer Aniston weer opdraven als de oversekste tandarts Julie, die een zwak heeft voor Dale. En ja, ook dit keer is dat weer grappig.

In de tweede helft zakt de komedie wel even in omdat de vaart eruit is. Dan ga je je als kijker bij voorbeeld afvragen waarom Nick als slimste van de drie de twee anderen niet gewoon in hun sop laat gaar koken. Maar vergeleken bij de schaamteloze herhalingsoefening die de tweede Hangover was, is ook Horrible Bosses 2 ondanks dat dipje halverwege weer verrassend leuk.

Te zien in 100 zalen