Gangsterdrama van de maker van Infernal Affairs. Andrew Lau verruilt Hong Kong voor New York, maar ook daar is het straatleven hard.

Executive producer van Revenge of the Green Dragons is Martin Scorsese. Dat is natuurlijk geen toeval, want Scorseses The Departed is geïnspireerd op Lau's grootste filmsucces.

Er volgenden nog twee vervolgen op Infernal Affairs, maar Lau leek zich de laatste jaren toe te leggen op romantisch drama en historische actiefilms als The Guillotines (2010).

Gelukkig koos hij voor zijn eerste Amerikaanse film weer voor een ouderwetse misdaadfilm: grimmig, snoeihard en quasi-realistisch. Revenge of the Green Dragons voert ons naar New York, 1983 en 1989. Terwijl men op de Amerikaanse tv debatteert over illegale migratie belanden wij in de Chinese onderwereld van mahjongpaleizen, mensensmokkel, heroïne, territoriumoorlogen.

Vier spelregels

Sonny (Justin Chon) was tien toen de smokkelaars hem naar Amerika brachten. Als kind werd hij, samen met zijn beste vriend Steven (Kevin Wu), hardhandig ingelijfd in de bende van The Green Dragons. Je hebt geen keus als je geen kruiperige ober in een Chinees restaurant wilt zijn, houdt bendeleider Paul (Harry Shum Jr.) de jongens voor: ‘We Chinese, assholes of America.’

In The Green Dragons leert Sonny ook de vier spelregels voor moord: gebruik altijd een niet-traceerbaar pistool, laat geen getuigen achter, schiet altijd in het hoofd en je moet nóóit een blanke doodschieten. Want pas dán komt de politie in actie. Uiteraard is dat precies wat er gebeurd wanneer de bendeoorlog met The White Tigers volledig uit de hand loopt.

Bo Ying

'Bo Ying', leren we uit Revenge of the Green Dragons, betekent zoiets als boontje komt om zijn loontje. Wraak en weerwraak is wat de chaotische gebeurtenissen in deze film blijft voortdrijven. Steven werd als kind al doorzeefd met acht kogels. De overval op zijn oom, nota bene door hem zelf opgezet, eindigt in een verkrachting die wel vergolden, maar nooit vergeten kan worden.

Er is in dit verhaal, dat gebaseerd is op een reportage in de New Yorker, geen enkele ruimte voor optimisme of morele rechtvaardigheid. Sonny, weliswaar verliefd op de knappe Tina (Chuya Chang), is net zo crimineel en genadeloos als de anderen. De politie interesseert zich niet voor Chinezen die Chinezen afmaken. En, ja, er wordt in de restaurants ook in de soep gespuugd.

Lege huls

Uitgerekend de twee blanke acteurs in een bijrol vallen op, Ray Liotta en Geoff Pierson. De hoofdrolspelers - voormalig sitcom-ster Justin Chon, YouTube-komiek Kevin Wu en danser Harry Chum uit Glee en Step Up - zijn veel minder bekend. Het zijn wel capabele acteurs, dus het is niet aan hen te wijten dat Revenge of the Green Dragons uiteindelijk niet echt gedenkwaardig is.

Misschien had Scorsese iets meer moeten doen dan zijn naam aan de film lenen. Lau regisseert met vaart, maar brengt geen spectaculaire actiescènes. Hij kiest voor drama, dat echter nooit meer dan degelijk is. Waar Mean Streets en The Departed ons de mens in het gangster lieten kennen, blijft Sonny een beetje een lege huls tussen alle andere leeggeschoten hulzen.

Te zien in 11 zalen

3 Sterren