Buddy cop movies zijn al decennialang een genre op zich, van Lethal Weapon en Beverly Hills Cop in de jaren tachtig tot recenter 21 én 22 Jump Street.

Een goede buddy cop movie weet de actie op geslaagde wijze met goede grappen af te wisselen. Let’s Be Cops gooit het vooral op de grappen - of eigenlijk, op één grap.

Let’s Be Cops is namelijk een typische 'one joke movie', een film waarin alles wordt opgehangen aan één vergezocht, doch geestig bedoeld uitgangspunt. In dit geval twee losers die merken dat ze eindelijk respect krijgen wanneer ze zich bij toeval - voor een verkleedfeestje - uitdossen als agenten. Ineens zien de meisjes hen wél staan.

Herpes-commercial

De twee losers zijn dertigers die het al jaren tevergeefs proberen te maken in Los Angeles. Ryan (Jake Johnson) was ooit veelbelovend als American Football-speler, maar een blessure (opgelopen in een dronken bui) knakte zijn carrière. Als acteur is hij nooit verder gekomen dan een gênant optreden in een herpes-commercial en hij rijdt rond in een wrak.

Zijn huisgenoot Justin (Damon Wayans jr.) is nauwelijks succesvoller. Hij werkt weliswaar bij een videogamebedrijf en heeft een eigen game over schietgrage agenten ontwikkeld, maar het lukt hem niet zijn baas ervoor te interesseren. Hij heeft er wel twee politie-uniformen aan over gehouden die van pas blijken te komen wanneer de twee voor een gekostumeerd bal worden uitgenodigd.

Patrouillewagen

Enfin, de losers in uniform worden ineens met respect behandeld en ze krijgen de smaak te pakken. Justin krijgt eindelijk aandacht van de serveerster waar hij verliefd op is en Ryan slaat in zijn enthousiasme helemaal door: hij koopt op eBay zelfs een heuse patrouillewagen. Maar dan krijgen ze met echte agenten te maken - en echte gangsters.

Dat slappe uitgangspunt had nog een aardige komedie kunnen opleveren (zoals The Hard Way, met Michael J. Fox als nepagent) maar Let's Be Cops is pijnlijk onleuk. De hoofdrolspelers zijn vervelend, de bijrollen nog vervelender, de grappen puberaal en het verhaal voorspelbaar. En het stemt helemaal treurig dat de ooit voor een Oscar genomineerde Andy Garcia meedoet aan deze zouteloze ellende.

Te zien in 54 zalen.