AMSTERDAM - De spoorwegpolitie heeft sinds de invoering van het rookverbod op 1 januari tussen tien en vijftien boetes uitgedeeld. Treinreizigers volgen het rookverbod op de overkapte perrons over het algemeen goed op. Rokende passagiers die ondanks het verbod toch roken, krijgen in de eerste twee weken van januari eerst een waarschuwing. Wie alsnog een sigaret opsteekt of zijn peuk niet dooft, krijgt een boete van 26 euro.

Te gek voor woorden dat men daar tijd voor heeft. Politie moet doen waar ze voor zijn; misdaad en geweld aanpakken.
P. Roelofs

Geweldig! Nu het treinvervoer absoluut veilig is kan de spoorwegpolitie zich gelukkig bezighouden met de handhaving van onzin-maatregelen.
Piet Hoogendoorn

Ach ja, conducteurs worden gemolesteerd, er wordt zwartgereden bij het leven, bendes zakkenrollers tieren welig etc, etc. Maar godzijdank worden die levensgevaarlijke perronrokers krachtdadig aangepakt.

Leve de nieuwe waarden en normen. Dit zal een bijzonder veilig 2004 opleveren. Ik hoop wel dat deze dappere spoorwegpolitieagenten de gepaste veiligheidskleding hebben gekregen, bijvoorbeeld gasmaskers en overdrukpakken want men kan toch niet verwachten dat men rokers zonder gepaste maatregelen gaat benaderen om te bekeuren.
Margriet van Breda

Weet men wel hoeveel overlast men iemand aandoet als die persoon last heeft van zijn luchtwegen?Het is goed dat er een rookverbod is en dan moet het ook nageleefd worden. Wie dan toch wil roken moet daar maar een flinke bekeuring voor krijgen.
Herman Uyl

Ik vind dat de boetes terecht zijn!
I. Mulder

Belachelijk. Het lijkt hier wel het oude communisme. Zo gingen ze in Rusland om met hun burgers.Het is werkelijk te zot voor woorden. In de open lucht notabene. Welke gestoorde malloot verzint toch zoiets. We zijn toch geen Amerika?

We zijn Nederland, we tolereren dat er geblowd wordt. Het is werkelijk een vreselijk naar landje aan het worden. De slogan: Nederland is klein, denk groot, gaat al helemaal niet meer op. Walgelijk.
Lily de Vries

Ik ben zelf ooit gestopt met roken en had dit 11 jaar volgehouden. Nu ben ik na twee jaar weer gerookt te hebben wederom gestopt en het gaat prima. Ik vind echter dat de roker wel erg als een paria wordt neergezet.

Die mensen die nu bekeurd worden met 26 euro voor het roken van een sigaret op een perron vind ikoverdreven. Wat dacht je van een diesellocomotief die voorbij 'tift'?

En wat bekeuren ze de brutale boefjes die mensen lastigvallen in de trein? En wie beschermt de passagier die doodgeslagen wordt op het perron? Moraalridders..... waar zijn jullie?
Jan Kabbedijk

Zelf ben ik 'n niet-roker, maar ik vind de bemoeienissen van de overheid,zuiver op geld bewust, de pan uit vliegen. Ik vind het dan ook uniek dat allemensen dit blijven pikken. Het lijkt er meer op dat ze steeds op zoek zijntot hoe ver ze kunnen gaan.
Fam. Klein

Nou het is toch van de zotte dat we ons hier druk over gaan maken. Laat staan dat we iemand hiervoor gaan bekeuren. Alsof mensen er last van hebben op een open station. Laat ze diegene bekeuren die hun vuurwerk niet opruimen. Politie is tegenwoordig drukker met het bekeuren van kleine misdrijven, maar de grote jongens die ze op zouden moeten pakken dat doen ze niet omdat het waarschijnlijk te moeilijk is.

Waar gaat dit naar toe? Als dit een democratie is, dan kies ik nog liever voor een communistische staat!
Maarten Grimmelikhuijsen