AMSTERDAM - Werknemers die vanaf 2005 met de vervroegd pensioen gaan, moeten voortaan zeer waarschijnlijk een groot bedrag betalen aan de Belastingdienst. Binnen het kabinet wordt gesproken over invoering van een 'voorheffing' waardoor de gepensioneerde in een keer het bedrag moet betalen dat hij of zij tot zijn 65ste jaar aan belasting kwijt is.

Deze regering is voor de zoveelste keer weer bezig zinloze ideeën uit te werken. Het einge waar ze aan denken is aan henzelf. Eerst moest iedereen in de vut of vervroegd uittreden, de jeugd moet aan het werk. Nu moeten de ouderen weer langer werken. Dit door dom Nederland gekozen kabinet weet echt niet waar ze mee bezig zijn. Het enige waar ze zich mee bezig houden is de benoeming van eigen mensen op hoge posities. De bevolking interesseert ze geen ene moer.
Willem Strabbing

Lijkt mij wettelijk niet haalbaar, je betaalt belasting in een jaar over het inkomen van dat jaar. Als men dit zou doorzetten is de belastingdienst vervolgens weer verplicht om over het vooruitbetaalde bedrag rente te vergoeden, dus dat schiet ook niet op!
Zeeg Jongkoen

Stuur dit kabinet zo spoedig mogelijk met super-VUT.
Albert Bauer

Het lijkt mij positiever een beloningssyteem (belastingvoordeel) in tebouwen voor ouderen die na hun 60ste blijven werken (en dan niet een sigaaruit eigen doos). Na 43 jaar werken komt het einde van mijn werkzamelevensteeds dichterbij, maar door de voorgestelde maatregel wordt dat steedsonaantrekkelijker.
Mart van Walsum

Als dit werkelijkheid wordt zie ik het als een persoonlijke klap in mijn gezicht.Ik ben 56 jaar, zit 34 jaar in het onderwijs, en nog steeds met veel plezier,maar wens wel na 40 dienstjaren/62 jaar te kunnen stoppen.Daar heb ik altijd premie voor betaald, dus is dit een RECHT.

Als een kabinet opgebouwde rechten op deze manier gaat aanpakken is het eind zoek.Ik voorspel dan een hete herfst, ook met de anders wat meer gezagsgetrouwe ouderen binnen het onderwijs,de zorg, brandweer/politie, en ga zo nog maar even door.
G.J.H. Jørgensen

Wat een complete onzin zeg. De regering probeert op allerlei manieren nu geld te plukken van ons burgers om haar eigen financiële fiasco´s zoals de Betuwelijn, HSL Noord-Zuidlijn, JSF etc te kunnen opvangen. En dan nog maar niet spreken over de onmacht om onderwijs, gezondheidszorg en defensie en andere departementen efficiënter in te richten en te laten functioneren, wat ons ieder jaar weer vele honderden miljoenen zo niet miljarden kost.

En die inefficiëntie wordt nu op de burgers verhaald: enerzijds door de weg van de minste weerstand met de hoogste opbrengst (op korte termijn....) namelijk mensen eruit die dan als ze in de WW lopen ook nog eens verder gekort worden. Anderzijds door andere maatregelen die ons ook maar enig zicht op een zorgeloze toekomst, ontnemen. Immers gezondheidszorg wordt onbetaalbaar en ons pensioen is blijkbaar ook al niet meer zeker.

Je zou haast gaan denken dat dit kabinet er op uit is om de vergrijzing op een ietwat meer rigoureuze wijze aan te pakken dan een menselijke. Ze zorgen er gewoon voor dat ze de vergrijzing namelijk nauwelijks of niet bereiken.

En dat alles om maar in Europa te kunnen roepen dat ze de eigen huishouding op orde hebben, want daar draait het voor bepaalde toch allemaal om? Ik hoop dat het Nederlandse volk deze bedreiging snel inziet en ingrijpt.
Bram van Enckevort

Ze hebben het daar in Den Haag echt niet. Gaan ze nu precies die mensen straffen die uitgerekend het langst de VUT-premie hebben betaald. Een voorheffing waar haal je het vandaan? Wat gebeurt ermee als je in VUT-periode iets overkomt?

Tevens raken veel mensen op de vutleeftijd alsnog arbeidsongeschikt (denk aan de mensen in de bouw en het beroepsvervoer). Dus zoveel extra aan bezuiniging zal het ook niet opbrengen terwijl je hier een generatie te grazen neemt die vaak al vanaf hun 15de of 16de werken. Dit wordt weer dooor een groep besloten die met hun 25e eens aan werken zijn gaan denken en er niet bij stilstaan dat de nu vutrijpe bevolkingsgroep ook nog eens door belasting betalen hun studie heeft betaald.
Rein Ligthart

Een belachelijk en dom voorstel. Belachelijk omdat mensen belasting moeten gaan betalen over inkomen, dat ze nog niet gehad hebben. Dom, omdat de VUT-regelingen betaald worden door pensioenfondsen, terwijl de WW-uitkeringen van de 700000 werklozen (in 2005) door de overheid worden bekostigd.

De mensen, die niet in de VUT gaan wegens de hoge kosten blijven dus arbeidsplaatsen bezet houden, die goedkoper (voor de staat en voor de bedrijven!) door jongeren kunnen worden ingenomen. Wie verzint zoiets?
Simon Broerse

Ik werk al vanaf mijn 15e jaar. In de avonduren heb ik een secretaresse-opleiding en een horeca-opleiding gevolgd om wat verder te komen, omdat mijn moeder, die al op haar 39e weduwe was met 5 kinderen, dit niet kon betalen.

Ik ben nu 55 jaar, zelf ook weduwe vanaf mijn 32e jaar, en heb al die jaren dus een dubbele taak vervuld, mijn baan (directiesecretaresse, dus best een stressbaan) en het huishouden met twee kinderen.

Ik vind dit eigenlijk wel genoeg, ik heb mijn steentje bijgedragen aan de maatschappij en zou graag op mijn 60e jaar stoppen met werken, ook al gaat mijn inkomen dan achteruit. Ik ben moe, al jaren, en nu wordt vervroegd stoppen eigenlijk onmogelijk gemaakt. Ik heb ook al 40 jaar meebetaald aan de vut-premie, en zo zullen er talloze vrouwen zijn.

Het vertrouwen in het kabinet wordt steeds lager, ik ga niet meer stemmen.
Trees van Ginkel

Dit zou een schoftenstreek zijn!
M.J. Sweep