AMSTERDAM - De dertiende plaats die Nederland heeft behaald op het Eurosongfestival, is niet genoeg voor automatische deelname in 2004. In de reglementen is opgenomen dat de eerste veertien landen zich direct plaatsen voor de volgende editie, maar een aantal landen is vrijgesteld van deze regel. Reden hiervoor is dat zij veel geld betalen aan de organisatoren. Twee van deze landen, Engeland en Frankrijk, eindigden respectievelijk 26e (en laatste), en 18e, maar schuiven automatisch op. Daardoor valt Nederland buiten de beste veertien en moet ons land in een soort halve finale zich proberen te plaatsen voor de eindronde.

Ik heb de puntentelling gezien van het Songfestival en ik vond dat het weer een hoog kotsgehalte had. Als Nederland de eer aan zichzelf houdt, doet ons land volgend jaar niet eens mee. Buurlanden die elkaar het maximale aantal punten toebedelen, te walgelijk voor woorden.

Dit is geen eerlijke competitie meer. Stoppen ermee!!
Yvonne Karreman

Zo zie je maar weer, als je ergens geld voor over hebt dan is sportiviteit ver te zoeken. Niet eerlijk.
Karel Middelink

Het is toch werkelijk te gek voor woorden dat twee landen automatisch meemogen doen. Over steekpenningen gesproken. Hiermee heeft voor mij hetSongfestival voor eens en altijd afgedaan.
Ricky Tol

Wat een ongelooflijke schetsvertoning is dat songfestival toch. Wat ooit een festival was dat om de muziek draaide isverworden tot een groot politiek economisch spel.

Het heeft helemaal niks meer te makenmet artistieke inhoud. Nee, het draait om de lobby, om de politieke verhoudingen tussen landen. Echt te triest voor woorden.

De organisatie van zo'n flutprogramma moest zich diep schamen. Ik pleit dan ook voor eenNederlandse boycot wat betreft het festival. Het is zonde van de tijd, geld en vespilde artistieke energie.

Overigens heeft EstherHart wat mij betreft het beste gezongen. Het stond als een huis. Noorwegen was ook wel een van mijn favorieten; puur vanwege hetgoede liedje. Nee, dames en heren, voor mij even geen songfestival meer!
Jacco Fransen

Elke keer kan ik me zo kwaad maken over de puntentelling. Het is overduidelijk dat het alleen maar om vriendjespolitiek gaat en zo hoort een Eurovisie Songfestival niet te zijn.

Als ze nu toch weer de regels aanpassen, pas dan gelijk de naam aan en maak er iets vanals Politiek Songfestival, Pl-Euro Songfestival etc.
Fiona Elliott

Is er bij dit jaarlijks terugkerend evenement nog wel sprake van enig wedstrijdelement? Het wordt beheerst door geld. Nederland die het vele malen beter heeft gedaan dan Engeland, maar toch niet direct mee mag doen volgend jaar. Het draait allemaal om dat stinkende geld en dat is slecht.

Door de centjes mogen Frankrijk, Engeland, Spanje en Duitsland elk jaar meedoen ook al verprutsen ze het. Dat is ook een vorm van corruptie, openbare corruptie nog wel en iedereen zit erbij en kijkt ernaar. Laat die centjes toch geen rol spelen en verban Engeland en Frankrijk van het festival volgend jaar en laat Nederland alsnog meedoen.
Roeland Kruijer

Door het zogeheten televoten zijn kleinere landen bij voorbaat al verliezer. Met name landen waar men een grotere multiculturele samenleving heeft, ishet land dat met een grote groep vertegenwoordigd is bij voorbaat alfavoriet.

Vandaar dat bij televoting de Russisch georiënteerde landen op elkaarstemmen. Er wonen tenslotte nog veel Russen in de Baltische staten, Polen enOekraïene.

Verder lijkt het mij een voordeel dat in landen als Nederland, Duitsland enBelgië waar de Turkse bevolking ruim vertegenwoordigd is, men door televotingbij voorbaat de uitslag kan beïnvloeden.
Gerard Vos

Het is echt vriendjespolitiek die puntentelling, het heeft niks meer met hettalent van de arties of de kwaliteit van het lied te maken. Belachelijkevertoning.

Ik vind Nederland normaal gesproken met ronduit slechte nummers komen, maardit jaar was Nederland duidelijk een van de beste als het gaat om de zang ende kwaliteit van het nummer.
Saskia Schuilenga

Engeland nul punten en toch door? Gewoonweg belachelijk. Ik vind dat de organisatoren zich eens goed moeten beraden of het songfestival wel iets is waar je nog aan mee moet doen. Ik zou zeggen boycotten en doen zij het niet dan moeten de artiesten zich op het laatste moment terugtrekken. 'Voor het zingen de zaal uitgaan'
Roberto van Rooijen

Als je ziet hoeveel punten Oostenrijk heeft gekregen zegt dat genoeg over het stemgedrag. Dan kunnen we beter volgend jaar uit zelfrespect niet meedoen. Esther Hart was prima, zo ook Noorwegen, maar Rusland en Oostenrijk?
Joost van der Plas

Waar is het spelelement en de fun om volgend jaar weer mee te mogen doen? Wat heeft dit gehele gebeuren nog voor zin?

Het lijkt me beter dat er een kloon komt van het songfestival met landen die niet vals hoeven te spelen om te winnen. Waar het spelelement voorop staat en de samenwerking tussen de landen.
Radila Jansen

Laten we het voortaan maar het Eurovisie Non-Festival noemen, want met een festival heeft dit niets meer te maken. De kaarten lijken welhaast van tevoren geschud. Kwaliteit is een bijzaak geworden en de landen met de dikste portemonnee doen volgend jaar gewoon weer mee.

Als dit de Europese visie is, moeten we werkelijk vrezen als het om de machtsverhoudingen binnen de Europese Unie gaat. Kwaliteit, oprechtheid en inzicht verliezen het van de 'grote bek' met dito geldbuidel. Groter is niet altijd beter.
Egbert van den Bosch-Luthart

Ik vind dat Nederland het zeer goed deed. Wat wel erg slecht was, wasde kleding van de dames. Rampzalig gewoon.

Turkije heeft verdiend gewonnen. Het is altijd zo dat de landen dieverliezen altijd commentaar hebben op de organisatie. Volgend jaar zal Nederland met iets beters moeten komen wil het nog enigindruk maken.
Engin Filiz

Ongelooflijk wat je niet met geld kunt presteren. Dit bewijst het weer. Ik kan het wel voorstellen dat geld welkom is bij het organiseren van dit evenement, maar dat landen hiervoor op deze wijze beloond worden is te zot voor woorden.

Iemand had het over steekpenningen en volgens mij is dit helaas een mooi voorbeeld hoe het over de hele wereld aan toe gaat. Ik vind het allemaal erg jammer dat het gaat zoals het gaat.
Litza Chambertzis