AMSTERDAM - Betaald voetbalorganisaties zouden om te beginnen eens flink moeten snoeien in de spelerssalarissen. Daar kan best de helft of driekwart vanaf, vindt het CDA-Tweede Kamerlid Atsma. Die salarissen zijn namelijk de molensteen die een rendabele exploitatie van voetbalclubs onmogelijk maken. "Zolang er spelers rondlopen die net zoveel verdienen als alle ministers en staatssecretarissen bij elkaar, is de exploitatie niet gezond te krijgen. Dat lukt alleen als de salarissen met 50 of 75 procent worden teruggebracht."

Ik ben het helemaal eens met deze stelling. Het kan niet zo zijn dat de gemeenschap opdraait voor slecht management. Zij moeten zichzelf zien te bedruipen. Bij ons gaat het nu ook minder in het bedrijf en wij moeten het dus ook zuiniger aan doen. Als het bedrijf failliet dreigt te gaan zal de gemeente ook niet klaar staan met geld.
Greet Donkersteeg

Daar heeft deze CDA'er natuurlijk gelijk in. Al zou het veel beter en naar de belastingbetaler toe veel eerlijker zijn als gemeentelijke-, provinciale- en rijksoverheden totaal zouden stoppen met geld naar het betaald voetbal te sluizen, in welke vorm ook.

Dat betekent dat geen stadions meer worden gekocht en geen leningen meer worden verstrekt en van steun al helemaal geen sprake meer moet zijn. Van politie- of ME-inzet zou de rekening naar de clubs moeten.
Sjaak van Oostrom

Eindelijk eens een verstandig woord van een gewoon kamerlid van het CDA. Hoop dat de man een goede glasverzekering heeft en al politionele bescherming geniet, want met die knotsgekke supporters van tegenwoordig weet je het maar nooit. Wat de goede man zegt is wel de keiharde waarheid. Nu nog de torenhoge salarissen van topmanagers onder het hakbijl en we schieten al een eind op.
J.A.M. Nieuwhart

Waar bemoeit de overheid zich weer mee? Laat ze de salarissen van de semi-overheidsinstanties eens aan banden gaan leggen met die rare exorbitante bonussen die wij als belastingbetaler indirect mogen betalen.
Erwin Elands

Het probleem ligt niet in de salarissen van de spelers, maar de belasting die daarover betaald moet worden. Als ze het belastingstelsel voor voetballers zouden aanpassen. Dan zouden ze kunnen minderen in het salaris van de spelers. Als je nu het salaris zou verminderen van de voetballers in Nederland dan zal dit zeker tot een leegloop van het Nederlandse voetbal leiden.
Patrick Ringelberg

Helemaal mee eens. Want wie moet dan weer bloeden voor het geleende geld? Inderdaad, de gewone burgerman. Terwijl die verwende jochies gewoon weer een seizoen wanprestaties kunnen neerzetten, zonder ervoor echt beboet te worden. De hele voetbalwereld ligt niet meer gelijk aan de samenleving.

Als je als gewone man met een baan van 9 tot 5 een foutje teveel maakt, sta je op straat. Met een beetje geluk krijg je een schamele afkoop. Daarentegen kunnen voetballers met salarissen van 1.000.000 euro tot 15.000.000 euro (Beckham) per jaar, missers maken die in de normale maatschappij ontslag als gevolg zouden hebben.

Het ergste wat er dan gebeurt is dat zo'n speler bankzitter wordt met behoud van salaris, terwijl de gemiddelde man bijna z'n hoofd niet meer boven water kan houden door de huidige economische dip. Ik begrijp dan ook niet waarom de gewone man nog steeds naar het voetbalstadion gaat en zijn laatste beetje geld uitgeeft om steun te betuigen.

Wat mij betreft mogen de salarissen naar een basissalaris worden gebracht, wat weer maatschappelijk verantwoord is. Denk daarbij een salarissen tussen de 50.000 en 80.000 euro per jaar. Oke een topvoetballer mag meer verdienen dan de gemiddelde man, maar de eerder genoemde bedragen komen overeen met de beter betaalde banen uit de dagelijkse maatschappij, dus lijkt mij dit acceptabel.

De rest van het inkomen dient een prestatie-inkomen te zijn met vastgestelde targets, zoals ook in bedrijsleven wordt toegepast. Een speler die niet speelt door wanprestaties of zijn targets niet haalt, dient dan ook niets extra's te krijgen.
James Meynhard

Dan komen mensen als Cocu, Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst al helemaal niet terug naar de Nederlandse competitie en is het voor al de vroeg gescoute talenten als Van der Vaart, Van Persie, Robben, Chivu, Ono, Emerton & Kezman helemaal verleidelijk om snel een transfer te maken.

Wat is er mis aan het geven van steun aan betaald voetbal organisaties? Wanneer Feyenoord, Ajax en PSV internationaal belangrijke wedstrijden spelen kijken meer dan 3.000.000 mensen. Tevens is het voetbal een internationaal visitekaartje dat naast bloembollen, molens en polders in ieder geval een reëel beeld geeft van de Nederlandse samenleving.

Ander punt is het racisme dat goed bestreden kan worden met en door voetbal. 'Voor Feyenoord tegen Racisme' is hier een goed voorbeeld van. Ook Legioen tegen Kanker en de samenwerking die Feyenoord heeft met Unicef zijn voorbeelden waarin het voetbal een maatschappelijke functie vervult.

Steden als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem trekken veel bezoekers met hun multi functionele stadions. Dit levert veel geld op. Het aantal voetbal supporters dat naar het stadion toe gaat groeit nog steeds ieder jaar. Ajax en Feyenoord trekken gemiddeld meer dan 40.000 bezoekers per wedstrijd.

Wanneer spelers veel verdienen betalen ze ook veel belasting. Wie wordt daar wijzer van? De overheid. Is dat wel eens uitgerekend hoeveel belasting er door profvoetballers en voetbalfans (kaartjes, merchandising & benzine) betaald wordt. Ik meen een meervoud aan wat er in het voetbal gepompt wordt.

De EU zal wel ingrijpen en de bevolking zal het niet pikken dat het mis-management van de lokale voetbalclub door hen opgehoest moet worden, maar het moet niet overdreven worden. Voetbal is zeer belangrijk voor veel mensen en genereert veel banen en levert de overheid ook een hoop geld op.

Deze kant van de medaille wordt nooit belicht. Het enige dat naar buiten gebracht wordt is dat de gemeente Utrecht en Arnhem om en nabij de 20 miljoen euro moeten ophoesten. Wat de mensen hier voor terug krijgen en of het een lening of een gift betreft, wordt (gemakshalve) vaak achterwege gelaten.
Marien Maat