AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag Volkert van der G. veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn. De 33-jarige Harderwijker schoot op 6 mei de aanstormende landelijk politicus met vijf kogels dood op het Mediapark in Hilversum.

Veels te kort die straf! Hoeveel mensen zullen op de dag dat hij vrijkomt een adv-dag nemen?
M. Verbrugge

Het is te hopen dat hij na twaalf jaar met gelijke munt wordt terugbetaald. En ik heb het idee dat dat ook wel zal gebeuren. Ik was ook geen voorstander van Pim, maar dit was ook geen oplossing.Het wordt tijd dat het strafrecht eens nader wordt bekeken.

Maar ja, Nederland is gewoon de weg kwijt. We kunnen niet eens een fatsoenlijke regering samenstellen. Lang leve Nederland!
Ruud van Rooijen

Schandalig dat de man in 2014 weer als vrij man kan rondlopen. Dit land laatgoed zien dat misdaad loont.
Herman Brasz

Onvoorstelbaar met twaalf jaar is Volkert van der G. weer vrij. Ik vind het verschrikkelijk, vooral omdat er geen strafverzwarende bezwaren zijn toegepast. Nou iedereen mag dus gewoon levensgevaarlijke chemicaliën in zijn garage opslaan, geeft niks. Wat een rechters.
Jeanine Bastian

Wat een geweldig land! Je kunt hier gewoon iemand vermoorden en je komt er makkelijk mee weg. Een zooitje is het hier in dit land.
Cisca de Graaf

Een nieuw voorbeeld van het zieke rechtssysteem in Nederland. Ik ben 59 jaar en ik schaam mij diep dat een dergelijke uitspraak in Nederland mogelijk is. Hopelijk komt er in hoger beroep een uitspraak die meer recht doet aan hetgeen er leeft in de samenleving en krijgt Van der G. de straf die hij verdient, namelijk levenslang.
J. Strik

Schandalig. Levenslang zou de enige straf mogen zijn. Iemand koelbloedig vermoorden daar mag alleen levenslang voor staan.
Gert Grievink

Prima straf. Dit heerschap zien we voorlopig niet meer op straat. En nu maar weer snel over naar de orde van de dag. Fortuyn heeft nu een dik jaar het nieuws beheerst. Het wordt nu tijd dat men in Nederland weer positief naar de toekomst leert kijken. Weg met alle negativiteit en haat.
Michel van Oudenaarde

Zeer teleurstellend. De eis vond ik rechtvaardig en gerechtvaardigd. De uitspraak lijkt mij onrechtvaardig en niet gerechtvaardigd. De rechtspraak in Nederland blijkt, mij dunkt, weer eens krom.

Ik hoop dat door het in hoger beroep gaan door het OM, er alsnog een veroordeling van levenslang komt voor deze berekenende enge man, Volkert van der G., die mijns inziens een veel groter gevaar voor de samenleving vormt dan degene die hij willens en wetens met voorbedachten rade heeft omgebracht.
F.F.W. Beijerling

Gelukkig leven we in een rechtsstaat en niet in een LPF-staat.
Joop van der Pas

Ik ben verbijsterd. Achttien jaar voor iemand die de democratie vermoord heeft. Vrij in 2014? Het is een schande. Ik was, maar ben nu nog meer, diep en diep teleurgesteld in ons rechtssysteem. Dit gaat echt nooit meer goedkomen. Voor mij het definitieve faillissement van Justitie.
Erik Gym

Een moedige beslissing van de rechtbank. Er mag geen verschil worden gemaakt tussen de bestraffing van de moordenaar van Fortuyn en de bestraffing van de moordenaar van een onbekend iemand. Dit is essentieel voor de rechtsstaat. Anders dan het OM heeft de rechter het lef gehad de agressie van extreem rechts te trotseren. Hulde!
Peter de Reijke

Als het niet Pim Fortuyn maar Ad Melkert was geweest, had Volkert waarschijnlijk wel de rest van zijn leven achter de tralies gezeten. Dat snapt een kind nog.
Tom Knijp

Vanaf de Bijlmerramp lijkt het wel of alles en door iedereen onder het tapijt geveegd kan worden. Achtereenvolgens; Volendam, Enschede, bouwfraude, handel in voorkennis, de crimineel hoge gouden handdrukken, Srebrenica, procedurefouten waardoor vele misdadigers nog steeds rondlopen, politici die Pim Fortuyn demoniseren, een minister die daaraan meedoet en het niet nodig acht bescherming aan te bieden, een minister-president die zoals gewoonlijk niets van zich laat horen tot de avond voor de verkiezingen en zich dan ook openlijk keert tegen het opkomende gevaar.

Ongetwijfeld zal ik nog wel het een en ander zijn vergeten, maar dan nu de dwalende rechtspraak met de uitspraak van het vonnis tegen Volkert van der G. als klap op de vuurpijl.

Het is langzamerhand een lachertje om als Nederlander door het leven te moeten gaan. Ik schaam mij dood om deel uit te maken van een maatschappij waarbij dit alles mogelijk is.
H. Roelofsma

Waarom zou Van der G. niet als ieder ander mens behandeld worden? Wat maakt dit geval zo 'superuitzonderlijk'? Ik vind dat er een hele goede beslissing is genomen. Tuurlijk was de rechtsorde na de moord op Fortuyn geschokt, maar om dat zo zwaar mee te laten wegen dat hij levenslang zou moeten krijgen terwijl ieder ander dit ook niet zou krijgen, vind ik onzin.
L. Wolfs

Wat ik pas echt schokkend vind, zijn de wel heel erg simplistische (weltypisch LPF trouwens) reacties op dit toch wel te verwachten vonnis. Immers,nog nooit heeft in Nederland iemand zonder strafblad voor een enkelvoudigemoord levenslang gekregen. En dat is gelukkig nu niet anders. Maar dereacties zijn op het niveau van: het is zo erg dat Van der G. Fortuyn heeftdoodgeschoten, hij zou moeten worden opgehangen. Een kind heeft nog door datdit te onnozel voor woorden is.
Maarten Vos

Ik vind het belachelijk dat de straf die iemand krijgt voor moord afhankelijk is van vermoorde slachtoffer. Het OM eist maar 10 jaar voor Khalid L. (moordenaar van René Steegmans) en levenslang voor Volkert van de G.

Ik vind dat ieder leven (of het nu een kind is of de koningin) hetzelfde waard is en dus zou dezelfde straf geëist moeten worden. En dat mag best levenslang zijn.
Simon

Natuurlijk is dit een rechtvaardige straf. Als iemand een kind vermoord, in stukken hakt en 12 jaar krijgt, iemand die systematisch patiënten vermoord levenslang krijgt en iemand die Gerrit Jan Heijn ontvoerde, de familie in de waan liet dat deze nog leefde om er ook nog eens rijker van te worden al weer lang vrij man is, waarom zou 18 jaar dan onrechtvaardig zijn? Elf jaar van je vrijheid beroofd zijn is heel lang hoor. Je moet er toch niet aan denken dat we als samenleving ook nog levenslang opdraaien voor de kosten van zijn huisvesting en bewaking?
Petra

Ik zie erg veel reacties van mensen die vinden dat de straf te laag is. Ik zie ook erg veel reacties dat hij zijn straf nog krijgt.Naar mijn mening zijn dit erg kortzichtige mensen.

De rechtbank heeft een goede motivatie voor dit vonnis gegeven.In vergelijking tot omringende landen geven wij vrij hoge straffen(dit in tegenstelling tot wat meeste mensen denken).En voor iemand zonder strafblad heeft hij al een tamelijk hoge straf gekregen.Waar zeuren we dus over?

Als hij vrij komt heeft hij boete gedaan voor de moord.Om te zeggen dat hij dan zijn verdiende loon wel krijgt, is van een zeer bedenkelijk niveau.(maar eigenlijk verbaasd me dat niets van LPF aanhang).
M. Jungmann

De rechters hebben gisteren met hun veroordeling bewezen dat Volkert vander G. de democratie niets heeft aangedaan. Integendeel, zij staat nog fierovereind! Een ieder die meent dat van der G. anders (zwaarder) gestraft zoumoeten worden dan een ander, wil ik graag het symbool van onze rechtspraakin herinnering brengen: Vrouwe justitia. Zij oordeelt zonder aanziens despersoons; haar beeltenis is geblinddoekt.
Arjan Verhoeven

Pim Fortuyn draait zich om in z'n graf na het horen van dit vonnis.
Luc Reinards

We hebben een rechtsprekende macht.Gelukkig maar. Lijkt me wel iets om ons bij neer te leggen en vooruit te kijken.
T. Sweyen

Mooi, die zit vast. Kunnen we nu eindelijk eens op houden met de veleberichtgeving over dit gedoe! Meneer P. Fortuyn is geen heilige.
Yvonne Philips

De democratie is niet vermoord, Pim Fortuyn is vermoord.Dit is waar de rechter het vonnis over heeft uitgesproken.

Wat me zo verschrikkelijk verbaast is dat de meeste mensen die dezestraf te kort vinden, hopen dat Volkert van der G. op dezelfde manierteruggepakt gaat worden. Degene die deze 'klus' op zich nemen mag zekerna twee jaar alweer vrijkomen? Jullie meten echt met twee maten.

En oh oh oh, wat leven wij in een vreselijk land. De mensen die dat nogdurven op te schrijven hebben echt totaal geen besef van wat er in derest van de wereld gebeurd.
Rachel

Voor juridisch Nederland was deze rechtszaak een abc'tje. Moord, zonder strafblad. Gangbare straf 12 tot 15 jaar.

In dat licht is deze uitspraak dus eigenlijk aan de hoge kant. Een kleine correctie is door de rechter, terecht, aangebracht in het nadeel van de verdachte dus de straf past precies bij het delict en de gangbare rechtspraak.

De rechtspraak geeft maar weer eens aan zich te kunnen distantiëren van gevoelens en emoties en een onafhankelijk oordeel te kunnen vormen. Dit in tegenstelling tot dat "LPF geblaat" waar we zo onderhand de buik meer dan vol van hebben. Welk recht hebben zij om het leven van "onze pim" meer waard te laten zijn dan het leven van een ieder ander? Laat ze over die onrechtvaardigheid maar is nadenken.

Dit alles moet men los zien van de vraag of de algemene straf voor moord te laag is. Dit maximum hebben we echter democratisch besloten. Indien men daar verandering in wil zal de politiek daar op aan moeten spreken. Maar laat de rechters daarbuiten. Die werken slechts met de gegeven middelen.

Echter indien men in Europees verband kijkt doet Nederland het zo slecht nog niet. In veel omringende landen (Duitsland, Frankrijk e.d.) worden misschien hogere straffen gegeven, maar maximaal 50% wordt uitgezeten. In sommige landen slechts een derde.
Mark IJsseldijk