AMSTERDAM - Bijna 800.000 Nederlanders bezoeken uit angst nooit een tandarts. Dat beweert hoogleraar angst- en gedragsstoornissen A. de Jongh van de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Meestal komt die angst voort uit oude ervaringen. Ze kunnen bijvoorbeeld in hun kindertijd al beschadigd zijn geraakt, bijvoorbeeld door de schooltandarts in de jaren 60."

Ik ben inderdaad al jaren niet naar de tandarts geweest (gaat gelukkig nogwel redelijk goed). Ik heb ook ooit een behandeling meegemaakt zonder verdoving (wortelkanaal behandeling) en ik kan uit mijn ervaring zeggen dat de angst er enorm inzit.

Helaas is dit een ervaring niet uit de jaren 60 maar uit de jaren 90. Ik ben nu 29 jaar en ben al 8 jaar niet naar de tandarts geweest. De drempel om nu te gaan is zo enorm groot en ik schaam er ook voor. Is er misschien een hulpgroep waar ik me kan wenden om uiteindelijk toch weer de stap te maken naar de tandarts te gaan?
Sharmila Kanhai

Ik ga al jaren trouw naar de tandarts maar het blijft eng.
C.W.M. Daleman

Klopt helemaal!
J.D. Heilbrunn

Als je buiten staat is alles weer voorbij. Valt best mee bij de tandarts.
Hans vd Veen

Als je in die sloel ligt geeft dat een gevoel van machteloosheid. Ik vind het verschrikkelijk. Maar ik krijg mezelf toch weer zover om te gaan, want als je niet gaat kan het alleen maar erger worden als je echt iets gaat krijgen.
Edwin Verhoef

Ik ben ook een jaar of vijf niet naar de tandarts geweest. Eind vorig jaar heb ik alle moed bij elkaar geraapt om weer een afspraak te maken. Je schaamt je enorm. Het is toch wel erg meegevallen. Heb nu drie behandelingen achter de rug en me voorgenomen weer elk half jaar te gaan.

Ik maak nu vooruit een afspraak zo kom ik niet in de verleiding de controle maar uit te stellen.
Anne Kleingeld

Ik ben bang voor de tandarts geworden toen ze bij mij als kind kiezenmoesten trekken wegens ruimtegebrek. Ik ben door de jaren al een paar kiezenkwijtgeraakt door onkunde van tandartsen. Zelfs nu heb ik eenzogenaamde angsttandarts. Daar krijg je me zonderkalmeringsmiddelen echt niet naar toe en dan nóg druipt het angstzweet ermet bakken vanaf.

Ook ik heb eens zo'n wortelkanaalbehandeling zonderverdoving gehad. Buiten het feit dat het de tranen over mijn wangen lietrollen, bleef ze doorgaan, stopte ze er een prop watten in en stuurde menaar huis.

Één week later kon ik dus de betreffende kies laten trekken. Erzullen nog heel wat tandartsen moeten leren hoe ze respectvol met hunpatiënten om moeten gaan .
Irene Links