APELDOORN - Het weigeren van asielzoekers in een winkel is discriminatie en daarmee strafbaar. Dat heeft de kantonrechter in Apeldoorn donderdag beslist in een zaak tegen twee winkeliers in Wapenveld (gemeente Heerde). Ze zijn overigens wel vrijgesproken, omdat het niet bewezen is dat ze daadwerkelijk mensen hebben geweigerd.

Hier wordt maar weer opnieuw aangetoond dat rechters in Nederland zelfstandig en ongecontroleerd de dienst uitmaken.
J.J. van Oostrom

Ik ben 16 jaar en zit op een school in Leeuwarden. In de pauze willen we vaak goedkoop wat eten of drinken halen en daarom gaan we naar de C1000. Ook daar staat: tussen 10.45 en 11.15 en 12.45 en 13.15 verboden toegang voor scholieren (tussen onze pauzetijden dus). Dit is dan toch ook strafbaar? Of mag dit dan weer wel?

Bij de DA, ook vlak bij onze school, hangt ook een bordje: niet meer dan 2 scholieren tegelijk naar binnen. Dat lijkt verdacht veel op het bordje uit het artikel: niet meer dan 1 asielzoeker naar binnen. Dus lijkt me dat de C1000 en de DA in deze gevallen ook strafbaar zijn!
Maarten Keizer

Heel goed, dat die bordjes niet mogen. Maar wat doe je dan tegen winkeliers met bordjes: niet meer dan 2 leerlingen in de winkel?
Petra Malagride

De term 'scholier' is geen raskenmerk, dus dat mag wel.Ligt in de term 'asielzoeker' dan soms wel een rassenkenmerk verborgen?Wat een onzin.Vele verschillende rassen, inclusief het blanke, kunnen in ons land asiel aanvragen. In 'asielzoeker' ligt zeker geen specifiek raskenmerk verborgen?Met andere woorden: dit moet ook gelden voor 'scholier' bordjes!
Mennolt Bosch

Als de kantonrechter stelt dat scholier geen raskenmerk is, dan zou ikwel willen weten wat het ras kenmerk is van asielzoeker. Dit is duswel een raskenmerk?
A. van der Vos

Kantonrechter D. Buijs stelt op basis van een uitspraak van de Hoge Raad dat het begrip 'asielzoeker' op zich al discriminerend is. De discriminatie was niet objectief gerechtvaardigd. De vergelijking met een bordje als 'slechts één scholier tegelijk binnen' gaat volgens de rechter niet op, omdat de term scholier geen raskenmerk is.
Henry Ramakers

Ik lees hier in het stuk dat het niet opgaat voor scholieren omdat het geen raskenmerk is. Volgens mij is asielzoeker ook geen raskenmerk. Er is geenras dat asielzoeker heet. Het is wel weer duidelijk dat sommige groeperingen in Nederland positief worden gediscrimineerd. Maar ach, dat zijn we de afgelopen jaren wel gewend. Anders krijg je een rechtszaak en een boete voor racisme. Dat 90% van de gevangenissen vol zitten met deze groeperingen is natuurlijk geen bewijs.
Patrick v.d. Geest