Het bezoek aan de huisarts zou niet meer vergoed moeten worden in het verplichte ziekenfondspakket. Mensen zouden zich daar aanvullend voor kunnen verzekeren. Dat heeft voorzitter H. Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voorgesteld. Hij ziet het schrappen van de huisarts uit het verplichte ziekenfondspakket als een mogelijkheid voor de regering om de financieringsproblemen van de zorg op te lossen. De verandering zou, volgens Wiegel, een bezuiniging opleveren van 1,5 miljard euro.

Wiegel is zeker particulier verzekerd?Maar duizenden mensen niet. Laten wij niet afbreken wat we de jaren nade oorlog hebben opgebouwd. Als het zo doorgaat gaan de (oudere) mensen niet meer naar de huisarts en de tandarts. Hier kan ik nu ontzettend boos om worden. Je ziet maar: geld gaat vóór gezondheid!
Harrie Berkers

Ik ben het hier verschrikkelijk mee oneens. We zitten op dit moment al meteen enorme kostenpost: een verdubbeling van de ziektekostenpremie. Noghogere kosten zou ondraaglijk zijn, zeker voor mensen met lage inkomens.
Joséfa van Valen

Waar is de heer Wiegel mee bezig? Moet het in Nederland wat de gezondheidszorg betreft weer net zo worden als vroeger? Dat alleen de rijken naar de dokter kunnen en de minder welgestelde (het grootste gedeelte van de bevolking) de dokter maar niet bellen omdat ze het niet kunnen betalen? Moeten wij in Nederland soms een derde wereldland worden, qua gezondheidszorg?

Naar het ziekenhuis gaan doe je alleen maar in noodgevallen, voor de andere zaken betreffende je gezondheid ga je naar de huisarts. Er zijn veel mensen die wegens een slechte gezondheid de huisarts nodig hebben. Waarom dat afschaffen?

We betalen sinds 1 januari al genoeg voor het ziekenfonds. Moeten we dan nog meer betalen? De mensen uit de lagere inkomensgroepen weten nu al bijna niet meer waar ze het van moeten betalen. Maar daar ligt de heer Wiegel niet wakker van. Hij kan rustig naar de huisarts als het nodig is. Hjj leeft vast niet van een minimuminkomen. Als het zo doorgaat zijn wij in Nederland voor een heleboel mensen ook afhankelijk van artsen zonder grenzen. Is dat soms de bedoeling? Daarvoor is de gezondheidszorg vroeger toch niet opgezet door onze regering, of wel soms?!
Fina Hindriks

Lang leve de luchtballon! Dat is mijn eerste reactie na het lezen van de mededelingen van de machtigste man van Nederland. Tenminste als het gaat om de 100.000.000.000. euro's, die CZ jaarlijks ter beschikking heeft voor de zorg.

De huisartsen in Nederland lossen voor 3 procent van het budget, 90 procent van de aan hen gepresenteerde problemen op. De Nederlandse huisartsengeneeskunde is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Het is de enige vorm van zorg die zich bezig houdt met 'levensloop geneeskunde'. Het kost op jaarbasis, per patiënt, gemiddeld minder dan de kapper en de wegenwacht.

De huisarts is een gegeven waarop we zuinig moeten zijn! Het verzekerd zijn voor deze adequate wijze van zorg verkrijgen, is een verworven recht!Hou op Hans, met dit soort flauwekul!
Sjef Willemen, huisarts te Hengelo

Dit zou schandalig zijn. Met name voor mensen met kinderen. Als je dehuisarts schrapt, zijn mensen te laat bij een arts voor ziektes die in eenvroeg stadium goed te behandelen zijn. De kosten lopen op als je langerwacht.

Bovendien is dan inderdaad de eerste hulp een kleinere stap. Je gaattoch eerder naar een huisarts dan naar de EHBO.

Ze kunnen beter bezuinigen opziektekosten die je deels aan jezelf te wijten hebt, of strenger zijn.Bijvoorbeeld roken en stress en een ongezond leven leiden. Deze grote groepmoet zichzelf beteren. Op deze manier kunnen de kosten ook gedruktworden. Zo betaald degene die zichzelf kapot maakt.
Colinda Deutekom

Leuke foto van Wiegel met zijn verwaande kop en sigaar. Leuke beslissing van mensen die geld genoeg hebben, zoals die in de politiek en ex-ministers (wachtgeld regeling). Maar hoe gaat dat voor de wat minder bedeelden in dit land? Je ziet dat de scheiding tussen arm en rijk hier weer wordt benadrukt.

Ik wil eerst eens zien wat voor idee dhr. Wiegel heeft om ervoor te zorgen dat een bezoek aan de huisarts betaalbaar blijft voor mensen die het niet zo goed hebben.
Dennis de Jonge

Uitermate ongepaste opmerking door Hans Wiegel. Natuurlijk, er kan een flinke bezuiniging tot stand komen indien je de huisarts uit het ziekenfond haalt. Beetje ondoordacht van iemand die geen gebruik maakt van het ziekenfonds.Opnieuw worden hier veel Nederlanders op een zeer spectaculaire manier letterlijk en figuurlijk uitgekleed. Onbeschoft en ongehoord. Nederland heeft een gezondheidszorg opgebouwd waar de hard werkende Nederlander zich blauw aan betaald.

De vervolgende kabinetten zijn op vele manieren bezig geweest om extra geld terug te plukken; medicijn knaak, bijdrage voor chirurg etc. De vele bezuinigingen in de gezondheidszorg verhoogt de werkdruk voor personeel in de ziekenhuizen, bejaarden centra's, verpleeghuizen etc. Er is sprake van ongekende onderbetaling.

Opmerkelijk dat ieder kabinet uitsluitend praat over bezuinigingen om het overheidstekort terug te dringen. Zou het niet beter zijn indien die zelfde overheid eens iets meer serieus met onze euro´s zou omspringen? Projecten laat uitvoeren die tien tallen miljoenen euro´s kosten waarvan achteraf blijkt dat die helemaal niet uitgegeven hadden hoeven worden. Maar die euro's moesten wel opgehoest worden door slechts 6 miljoen werkende Nederlanders.

En dan nog maar niet te spreken over de vele tientallen miljoenen euro´s die de overheid voor eigen gebruik onnodig uit geeft. de bergen papier die deze gebruiken, de vele onzinnige debatten die zij voeren, alsmede op vele punten onbehoorlijk bestuurlijk gedrag.

Dergelijke manieren van gedrag zou binnen onze maatschappij ontslag als gevolg hebben. Opmerkelijk is dat een minister die slecht functioneert door haar of zijn vriendjes wel weer op een andere post verder word gezet waarmee het mega salaris gewaarborgd blijft.

Het is toch voor iedere hard werkende Nederlander onderhand niet meer te begrijpen waar men mee bezig is?Ik heb wel gestemd, maar ik vraag me af of het zin had.Men doet sowieso waar ze zin in hebben waarbij de uitkomst iedere keer opnieuw is dat de burger flink moet inleveren en zelfs op de langere termijn geen uitzicht heeft naar een betere toekomst.

Met name degene met een uitkering komen door al dit soort maatregelen in een zeer moeilijk pakket waarbij de verleiding tot het maken van schulden alleen maar groter wordt.Met de komst van de euro werd plechtig beloofd dat niets duurder zou worden, echter is toch zeer duidelijk bewezen dat dit een wassen neus is. Dezelfde regering constateert het feit maar wast haar handen in onschuld en verandert niets aan de situatie.

Persoonlijk mag ik blij zijn dat ik eigen ondernemer ben waardoor ik enigszins mijn inkomsten zelf in de hand heb. Ik zal mogelijk in de toekomst ook meer inspanning moeten leveren om mijn inkomen te waarborgen.
R. Parée

Wiegel moet zijn auto met chauffeur op geven en daarbij ook zijn vet betaalde baan! Vervolgens de club waar hij voorzitter van is. Ik denk dat de kosten die de heren maken alles bij elkaar de problemen en tekort aan geld in de zorg zullen oplossen.

Ook de ziekenfondsen en ziekenhuizen zullen een stap terug moeten doen met hun extravagante uitgaven. Bijvoorbeeld een eenvoudiger gebouw of kantoorinrichting. Ik kan zo nog wel even doorgaan maar als ik denk aan de uitspraken van mensen als Wiegel dan word ik ziek! En dat kan nu niet meer in Nederland, want dan moet ik zelf mijn diagnose stellen.
Ad Beks

Is de ziekenfonds al niet vreselijk duur voor mensen? Het is nu al bijna niet meer te betalen en je moet medicijnen ook al een deel zelf betalen. Houdt de regering dan nooit op met het leven nog veel duurder te maken? Betalen we dan nog niet genoeg?

Trouwens, ik denk dat het de mensen nog meer tegenhoudt om naar de huisarts te gaan. Mij en mijn gezin wel. En zo zullen er nog meer mensen over denken. We zouden graag eens een flinke loonsverhoging willen zien. Je moet het met steeds minder doen.

Lang leven deze regering. Zij krijgen elke keer meer geld (loonsverhoging terwijl ze al meer dan genoeg hebben). De gewone burgers krijgen steeds minder te besteden. Politiek is absoluut niet voor de gewone man. Het enige wat ze doen is de eigen zak spekken en wachtgeld opstrijken.
Van Weerden

Wat een belachelijk voorstel! De ziekenfondskosten zijn net schrikbarend verhoogd. En dan zou zoiets belangrijks als de huisarts niet in de basis zitten? Waar betaal je dan nog voor? Voor de tandarts geldt ook al een hoge eigen bijdrage. Hierdoor gaan veel mensen met een minimum inkomen niet naar de tandarts omdat ze het niet kunnen betalen. Moet dit ook zo gaan bij de huisarts?
Joyce Langedijk

Wiegel laat met dit voorstel zien dat hij elk contact met de samenleving mist. Bovendien bezuinig je er niks mee, want de mensen zullen de huisarts overslaan en rechtstreeks naar (de eerste hulppost van) het ziekenhuis snellen. Kortom een kortzichtig voorstel. Voor straf maar een aanvullende verzekering voor sigarenrokers instellen?
Arend de Wilde

Lekker makkelijk om met zo'n welvaartshoofd en dikke sigaar te bepalen wat wij moeten gaan betalen. Hij zal er zelf, zo te zien, geen moeite mee hebben. Maar het is natuurlijk belachelijk dat er zo'n voorstel gedaan wordt, zeker nu dit jaar het ziekenfonds al zoveel duurder is geworden.
Henk Scheerder

In België is dat al jaren, maar de minder draagkrachtige krijgen het gedeeltelijk terug van de zorgverzekeraar. Dus op deze wijze kan het ook in Nederland.
Henk Walters

Toen ik vanaf mijn 17e jaar begon met werken (ik ben nu 57) rommelde men al met het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Eerst werkte ik voor een bedrijf waarbij ik particulier verzekerd was. Dit mocht echter niet meer van de overheid. Dus ging ik maar weer in het ziekenfonds.Toen ik boven de loongrens kwam ik in de collectieve particuliere verzekering via het bedrijf.Het bedrijf ging over van collectief naar particulierprivé. Mijn ouders waren particulier verzekerd, echter bij ouderdom konden zij weer terug naar het ziekenfonds. En zo gaat het maar door.

Het wordt de hoogste tijd dat dit gerommel nu eens afgelopen is.Ik pleit voor een nationale gezondheidszorgverzekering. Dit kost in principe voor iedereen evenveel.Een nationale basisverzekering en de rest moet bijverzekeren. Afrekenen via de belastingdienst of via de sociale wetten.

Inkomens regelen via de belastingdienst. Dit scheelt ook een hoop regels en extra onnodige rompslomp.Wie wordt er nu eens wijs? Het is al erg genoeg als iemand ziek wordt. Het is een schande als dit niet eens goed geregeld wordt.
Cees Den

Wiegel heeft weer wat nieuws. Het wordt hoogtijd dat hij uit politiek verdwijnt en een afspraak maakt via de huisarts voor een goede psychiater!!
Jerry Heuvelland