De Amerikaanse president George Bush gedraagt zich kortzichtig en arrogant. Dat zegt Nelson Mandela, oud-president van Zuid-Afrika en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. "Een wereldmacht met een president die niet in staat is helder na te denken wil de wereld in een holocaust storten." Mandela roept de bevolking van de Verenigde Staten op de straat op te gaan tegen een mogelijke aanval op Irak en Bush niet te herkiezen.

Gelukkig dat iemand als Mandela dit zegt. Hij heeft aanzien en vertrouwen. Bush is inderdaad een dictator die alleen maar eigenbelang predikt.
Manfred Hendrix

Eindelijk een (ex)wereldleider die Bush en Blair durft te zeggen waar het op staat. Inderdaad, in de huidige situatie mist de VS het moreel gezag om maar te doen wat ze denken dat goed is voor hen ook goed is voor de rest van de wereld.

Geef de inspecteurs meer mogelijkheden/bevoegdheden maar stuur geen soldaten. Stuur voedsel en medicijnen voor de Irakezen, van Saddam krijgen ze toch te weinig. Dat is immers goed voor zijn propagandamachine.
Edward van Kampen

Ik vind dat dit bericht erg negatief is. Wat Mandela zegt is helemaal niet waar. De VS is juist uit op vrede en niet op oorlog! De mensen daar in Irak snakken juist dat de VS eindelijk nou eens komt! De VS geeft wel om mensen, ze willen niet dat Irak leeft onder het juk van Saddam Hussein. Als ik kon zou ik dit graag tegen Mandela willen zeggen! Dit vind ik niet rechtvaardig, maar dat is mijn mening natuurlijk!
Marnix Amperse

Mandela for president. En zolang de mensen in de VS niet de straat opgaan zal de holocaust naderen.Jammer jammer. En nu over 40 jaar niet meer roepen: 'we hebben het niet geweten.'
Marcel Hulst

Ik denk dat Mandela in deze reactie heeft gezegd wat ontzettend veel mensendenken maar niet zeggen. Ik ben blij dat juist iemand met zoveel gezag eninvloed als hij dit eens heeft gezegd. Ik hoop dat dit mensen wakkerschudt,overal ter wereld.
Ineke Beemsterboer

Eindelijk een reactie van een groot politiek leider die de Amerikaanse oorlogspreker en zijn Engelse vazal die ook maar 'mee-blaird' eens de mantel uitveegt. Was het misschien destijds de bedoeling dat er een arrogante kwast aan het hoofd van de Amerikaanse regering zou komen in plaats van Al Gore? Was het misschien doorgestoken kaart?

Laat onze regering in Nederland in ieder geval wijzer zijn en clementie hebben met het Iraakse volk. De hightech Amerikanen zullen toch wel andere middelen te hebben Om Saddam uit zijn bed te schieten. Volgens mij is Sadam een familie-Bush trauma. Zoon moet rechtbreien waar zijn Bush senior behoorlijk wat steken heeft laten vallen.

Ze moeten in Amerika eerst maar eens de benzine duurder maken, dan kunnen ze misschien met hun handen en grijpgrage geest van de olie van het Midden Oosten afblijven.
Aad Kouwenhoven

Helemaal mee eens, ik had het zelf kunnen schrijven. Wat zijn de motievenvan Bush eigenlijk? Een dictator afzetten ok., maar dan niet alleen Irak,dan alle andere dictators ook. Bush zou best gelijk kunnen hebben als hijzegt dat Hussein gevaarlijk is, maar hij is niet de enige gevaarlijkedictator. Volgens mij zijn in principe alle dictators gevaarlijk voor demensheid. Bush speelt met vuur, net zoals Hussein met vuur speelt.
Manninne van Zanten

In dit geval is Mandela die dom is. Hij kan beter zijn land aids-vrij maken, misdaad en armoede bestrijden in plaats van te kakelen over Bush. Wij moeten niet vergeten dat de VS nooit eerder is begonnen met een oorlog. Dank zij de VS leven wij hier vrij en niet onder Hitler-Duitsland of Stalin-Rusland. En wie heeft Pearl Harbour aangevallen?
Frans Knoester

Mandela verdient wat mij betreft nog een prijs! Eindelijk iemand die zegt wat ik en vele anderen uit mijn omgeving denken.
Eric de Graaf

Petje af voor Mandela. Groot gelijk. Ik zou willen dat meer mensen zijn wijsheid bezaten,vooral als ze in de regering zitten van een groot land. Gelukkig blijft Nederland nog enigszins gematigd in haar opstelling.
G.J.H. Jørgensen

De woorden van Mandela zijn me uit het hart gegrepen! Er staan weer duizenden jonge levens op het spel en het is onvoorstelbaar dat ene Bush daar gewoon lak aan heeft.Met dat huichelachtig uitgestreken gezicht predikt hij devaderlandsliefde en men volgt hem massaal.

Denk eens terug aan het jaar 1933. O, ja wie washij ook al weer die in staat was zijn volk vaderlandsliefdebij te brengen? En weten we nog hoeveel mensen dit metde dood hebben moeten bekopen?

Natuurlijk is het 'probleem' van Bush op een andere manierop te lossen, tenminste als men dit serieus had gewild.Ik ben bang dat er binnenkort aan beide kanten duizendensterven voor de oliebronnen.
Ger de Jong

Nelson Mandela heeft makkelijk praten. Hij heeft geen vijand die mogelijk biologische en chemische wapens bezit. Had hij die vijand wel dan zou hij zich drie keer bedenken alvorens dit soort dingen te zeggen. Zeker wanneer die vijand in het verleden heeft laten zien bereid te zijn die wapens te gebruiken.

Dat Mandela het opneemt voor het Iraakse volk valt nog te begrijpen. Dat Mandela feitelijk pleit voor het afwachten tot het misschien te laat is een slechte zaak. In Nederland zijn we er nog maar net achter dat het gedogen en vertrouwen van lieden die fout willen nu maar eens moet ophouden. Mogelijk komt dat besef in het nog maar pas vrijer geworden Zuid-Afrika ook met de jaren. Kortom, te retorische taal voor een (ex) wereldleider die serieus genomen wil worden.
Roland Bakker