Het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, de MH370, is met hoge snelheid neergestort. Het lijkt erop dat het toestel geen brandstof meer had en dat het daarna spiraalsgewijs in zee is gestort.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag is gepubliceerd.

De Boeing 777 verdween in maart 2014 van de radar, toen het met 239 passagiers en bemanning van Kuala Lumpur naar Peking vloog. Het is tot nu toe niet teruggevonden. Er zijn wel enkele brokstukken opgedoken.

Een vleugelklep, die in Tanzania was aangespoeld, is nu in Australië onderzocht. De onderzoekers van het Australische Transport- en Veiligheidsbureau (ATSB) zeggen in een rapport dat de vleugel niet klaar was voor een landing.

Het is voor de onderzoekers van belang om te achterhalen of de piloot heeft ingegrepen tijdens de daling van het toestel. Als het vliegtuig enige tijd heeft gezweefd is het mogelijk dat het toestel zich buiten het huidige zoekgebied bevindt.

Indische Oceaan

Desondanks achten experts het zeer waarschijnlijk ze het juiste gebied onderzoeken. Vermoedelijk ligt het vliegtuigwrak in de Indische Oceaan ten westen van Australië. De komende dagen bespreken onderzoekers en experts het mogelijke vervolg van de zoektocht.

Momenteel ligt de zoektocht stil vanwege het slechte weer in de Indische Oceaan. Een Nederlands schip zoekt wel gewoon door. Het zoekgebied beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante kilometer en inmiddels is meer dan 110.000 kilometer doorzocht. De zoektocht is naar verwachting begin 2017 afgerond.