De nabestaanden van twaalf passagiers die aan boord zaten van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines MH370, hebben vrijdag verschillende aanklachten ingediend voordat de termijn voor het nemen van juridische stappen afloopt.

Familieleden van twee Oekraïense passagiers hebben bij het Maleisische hooggerechtshof een aanklacht ingediend tegen Malaysia Airlines.

Andere families van acht Maleisiërs, een Rus en een Chinees passagier, richten zich met hun aanklachten zowel tot de luchtvaartmaatschappij, de Maleisische overheid, de Maleisische luchtmacht en de nationale organisatie voor burgerluchtvaart van het land.

Schadevergoeding

Een advocaat van de laatste groep denkt dat de nabestaanden zich niet gehoord voelen door Malaysia Airlines, waardoor ze alle juridische mogelijkheden willen aangrijpen die ze nog voor handen hebben. De families willen volgens de advocaat een schadevergoeding voor nalatigheid, contractbreuk en schending van een wettelijke plicht.

Aanstaande dinsdag verloopt de termijn waarvoor de familieleden aanklachten kunnen indienen. In de afgelopen weken gingen veel families van andere inzittenden uit onder andere de VS, Australië, China en Maleisië van vlucht MH370, hen al voor.

Video: bekijk de reactie van de advocaat

Families passagiers vlucht MH370 dienen massaal aanklachten in
Families passagiers vlucht MH370 dienen massaal aanklachten in

Aansprakelijkheid

Tegelijk hebben de Maleisische overheid en Malaysia Airlines Berhad (het moederbedrijf waar Malaysia Airlines eerder onder viel) ook op vrijdag het hooggerechtshof verzocht om een aanklacht te verwerpen van twee kinderen die hun ouders verloren bij vlucht MH370.

De overheid en Malaysia Airlines Berhad beroepen zich op het feit dat ze niet aansprakelijk kunnen zijn, omdat de aanklacht pas acht maanden na het verdwijnen van het vliegtuig komt.

Veel nabestaanden zijn om die reden ook bang dat ze straks helemaal niet meer in staat zijn om schade te verhalen op Malaysia Airlines, omdat het bedrijf alle acitiviteiten en onderdelen heeft ondergebracht bij Malaysia Airlines Berhad vanwege een technisch faillisement van de luchtvaartmaatschappij. Malaysia Airlines bestaat als zelfstandige maatschappij op die manier niet meer.

Veel nabestaanden richten zich met hun aanklachten ook tot verzekeraar Allianz en de producent van het verdwenen toestel Boeing.

Vermeend wrakstuk MH370

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 verdween op 7 maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. In totaal waren er 239 mensen uit vijftien verschillende landen aan boord. Het is nog altijd niet precies duidelijk hoe en waarom het vliegtuig heeft kunnen verdwijnen.

Een wrakstuk dat eerder deze week in Mozambique aanspoelde, is mogelijk afkomstig van het toestel van de verdwenen vlucht MH370. Momenteel wordt onderzocht of het wrakstuk inderdaad gelinkt kan worden aan het verdwenen toestel.