Op een Australisch marineschip in de Indische Oceaan zijn signalen ontvangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van een vliegtuig.

Het schip is onderdeel van de internationale zoektocht naar de op 8 maart spoorloos verdwenen Maleisische Boeing 777.

De Australische coördinator van de zoektocht, Angus Houston, heeft maandag gezegd dat de signalen zeer bemoedigend zijn.

Eerst ontving de speciale apparatuur aan boord van het vaartuig 2.20 uur lang een signaal. Nadat het was weggestorven, is het schip omgedraaid en kreeg het nog ongeveer een kwartier deze signalen.

China

In het weekeinde ontving een Chinees schip ook zulke signalen. Maar dat was honderden kilometers ten zuidwesten van de plek waar de Ocean Shield signalen ontving, 1.680 kilometer ten noordwesten van de West-Australische stad Perth. De zee is er ongeveer 4,5 kilometer diep.

Het kan volgens Houston nog dagen duren voor bekend is of de signalen afkomstig zijn van de Maleisische Boeing.

Die was als vlucht MH 370 met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het toestel ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka verdween. De communicatie werd uitgeschakeld en het vliegtuig zou plotseling naar het zuidwesten zijn gaan vliegen.

Persconferentie

De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Hoessein, verklaarde maandag in een persconferentie dat de autoriteiten "voorzichtig hoopvol" zijn dat er in de komende dagen, of misschien zelfs uren, "positieve ontwikkelingen" zijn in de zoektocht. 

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig