HELMOND - De gemeente Helmond heeft besloten om alle stemmen die woensdag zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw te tellen. Bij de controle op één stembureau zijn meerdere afwijkingen aan het licht gekomen.

Het hoofd van het stembureau besloot daarop alle stemmen te opnieuw te tellen, liet de gemeente vrijdag weten.

Een van de kandidaten op de kieslijst had vragen gesteld over het telproces bij het bewuste stembureau.

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond wordt nu pas maandagochtend bekendgemaakt.

Maastricht

In Maastricht vindt de Kiesraad het niet nodig een volledige hertelling van de stemmen te doen. In plaats daarvan besloot het hoofdstembureau in Maastricht de verwerking van de gegevens opnieuw uit te voeren, liet de gemeente vrijdag weten.

Er was twijfel ontstaan over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verwerking van de uitslagen per stembureau is een fout gemaakt. Eén stembureau is per abuis twee maal verwerkt en dat leidde tot een verkeerde verkiezingsuitslag.

Het CDA had donderdag nog om hertelling gevraagd vanwege onduidelijkheid over de zetelverdeling tussen CDA en PvdA.

Haarlemmermeer

De verkiezingsuitslag in de gemeente Haarlemmermeer is wel rechtsgeldig. Het hoofdstembureau in de gemeente heeft een klacht van een kandidaat van de ChristenUnie-SGP afgewezen, zo heeft een gemeentewoordvoerder bekendgemaakt.

De kandidaat stelde donderdag dat de uitslag ongeldig moest worden verklaard, omdat er woensdag gebruik is gemaakt van open stemhokjes zonder gordijntjes. Dat zou in strijd zijn met de Kieswet, die voorschrijft dat het stemgeheim gewaarborgd moet zijn.

Stemhokjes

De Nijmeegse hoogleraar politicologie Marcel Wissenburg wees woensdag op de tekortkoming van stemhokjes.

Volgens een woordvoerder van Haarlemmermeer is de Kieswet woensdag niet geschonden. Hij zegt dat de wet voorschrijft dat een stemhokje aan drie kanten dicht moet zijn, maar ook dat er zicht moet zijn op de persoon die een stem uitbrengt om te voorkomen dat twee mensen samen een stemhokje in gaan.