AMSTERDAM - De VVD in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost legt zich neer bij de uitslag van de verkiezingen voor de stadsdeelraad. Eerder overwoog de partij een herstemming te vragen omdat de naam van een VVD-kandidaat op het stembiljet ontbrak.

Dat meldt lijsttrekker en stadsdeelbestuurder Emile Jaensch vrijdag. Op de stembiljetten voor de verkiezing van de stadsdeelraad was de naam van lijstduwer Eric van der Burg weggevallen.

Van der Burg, tevens lijsttrekker van de liberalen voor de gemeenteraad, ontdekte de fout zelf. Dat meldde zijn zoon Mart van der Burg, tevens kandidaat, woensdag op Twitter.

In de loop van de verkiezingsdag werden nieuwe stembiljetten geleverd, waar Van der Burg wel op stond. Inwoners van Zuidoost die vroeg op de dag naar het stembureau waren gekomen, hebben echter niet op Van der Burg kunnen stemmen.

Herstemming

Aanvankelijk had de partij aangekondigd daarom een herstemming aan te zullen vragen. Vrijdag werd echter bekend dat de VVD, die in de deelraad van Zuidoost van drie naar vier zetels groeide, zich toch neerlegt bij de uitslag.

Volgens Jaensch heeft de VVD berekend dat de fout de partij waarschijnlijk maximaal enkele tientallen stemmen heeft gekost. Dat verschil zou geen invloed hebben op de definitieve uitslag, en daarom vindt de partij het niet de moeite waard om nieuwe verkiezingen te laten houden.

Wel willen de liberalen dat de gemeente of het stadsdeel snel naar buiten brengen hoe de fout heeft kunnen ontstaan, en hoe herhaling kan worden voorkomen.