DEN HAAG - De nieuwe PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad legt het initiatief voor een coalitievorming bij de PvdA. Dat heeft lijsttrekker Sietse Fritsma van de PVV donderdag gemeld.

''Wij zijn niet de grootste partij, dus wij zijn niet aan zet'', stelde Fritsma. ''Het heeft ook geen zin om te gaan speculeren wat onze voorkeur zou zijn als dat wel zo was.''

De PVV staat open voor samenwerking met alle partijen, inclusief de PvdA. Maar het hoofddoekjesverbod bij instellingen die gemeentelijke subsidie krijgen, blijft wel een harde inzet van de onderhandelingen.

Islamisering

''We kunnen en mogen niet te veel gaan bewegen in onze speerpunten: minder islamisering en meer veiligheid. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover onze kiezers.''

De PvdA liet voor de verkiezingen al weten dat op basis van een vergelijking van beide programma's een collegesamenwerking met de PVV moeilijk zou lijken. De PvdA bleef in Den Haag de grootste partij met tien zetels, de PVV komt daarna met acht stuks.

Van Nieuwenhoven

De voorzitter van de PvdA, Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), gaat vrijdag en maandag de eerste verkennende gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle partijen in de Haagse gemeenteraad. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag bekendgemaakt.

Aansluitend nodigt Van Nieuwenhoven alle fractievoorzitters dinsdag uit voor een openbare bespreking over de college-onderhandelingen. Deze vindt plaats in de raadszaal in het Haagse stadhuis.

VVD, GroenLinks en D66

De PvdA-fractie in Den haag heeft laten weten in te zetten op een coalitie met de VVD, GroenLinks en D66. Dat heeft demissionair wethouder Marnix Norder, die de collegeonderhandelingen gaat voeren namens de PvdA, donderdag gemeld.

''Wij kijken toch in eerste instantie naar partijen met wie je samen het verkiezingsprogramma kan uitvoeren'', stelt Norder. ''Wij denken dat een coalitie met de VVD, GroenLinks en D66 een heel interessante zou zijn.'' De vier partijen zouden volgens de voorlopige uitslag samen uitkomen op 26 zetels in de gemeenteraad.

Norder sluit andere coalities zeker niet uit. ''Maar dat zou op basis van programma's toch een stuk ingewikkelder worden.''

VVD

De nieuwe VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat de PvdA collegeonderhandelingen gaat voeren met de PVV. Dat heeft VVD-lijsttrekker en demissionair wethouder Sander Dekker donderdag gemeld.

''Het is arrogantie om op de eerste dag na de verkiezingen de grote winnaar buiten spel te zetten'', vindt Dekker. Het huidige college van PvdA, VVD en GroenLinks heeft fors verlies geleden. ''Dan is het ongeloofwaardig om direct maar datzelfde college door te zetten. Als we in de politiek iets hebben geleerd de afgelopen jaren, dan is het dat we moeten luisteren als de kiezer zijn ongenoegen uit.''