GROENLO - ''Nu komt aan het licht waarom destijds werd gedacht dat stemcomputers de oplossing waren'', aldus Matthijs Schippers van de marktgroep verkiezingen van de Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) in Groenlo donderdag.

Hij reageert desgevraagd op de in een aantal gemeenten ontstane problemen bij het stemmen en het tellen van de bij de gemeenteraadsverkiezingen uitgebrachte stemmen.

De Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo besloot alle stemmen te hertellen nadat bij controle bij zes stembureaus kleine verschillen waren ontdekt. De gemeente Rotterdam beslist vrijdag over hertelling.

Leefbaar Rotterdam trok hier aan de bel omdat volgens partijleider Marco Pastors op enkele stembureaus een en ander mis is gegaan. Ook in de gemeente Lopik dreigt een hertelling. ''Met de inzet van stemcomputers was dat allemaal niet nodig geweest'', stelt Schippers.

Nedap was vanaf midden jaren zestig de door de Nederlandse overheid uitverkoren leverancier van stemcomputers. In de volgende jaren stapten steeds meer gemeenten over op de stemcomputer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2007 beschikte 90 procent van alle gemeenten over een stemcomputer.

Betrouwbaarheid

Het waren tevens de laatste verkiezingen waarbij ze werden gebruikt. Het kabinet besloot het stembiljet en de stembus terug te halen. Experts hadden de betrouwbaarheid van de stemcomputers in twijfel getrokken.

Leedvermaak

Van enig leedvermaak in Groenlo is geen sprake, verzekert Schippers. ''Maar wij zien wel met lede ogen aan dat wat in veertig jaar is opgebouwd door gemeenten en Nedap zo snel verloren gaat.''

Nedap zit niet bij de pakken neer. ''Wij beschouwen de huidige gang van zaken als een ontwikkeling die we moeten doormaken op weg naar het gebruik van een nieuwe generatie stemcomputers.''

Proef

Een hoopvol begin is woensdag gemaakt in Doetinchem en Groenlo. Daar konden kiezers na het officiële stemmen met het rode potlood ook als proef met de modernste stemcomputer van Nedap stemmen. ''Het ging volgens de burgemeesters van beide gemeenten snel en foutloos'', aldus Schippers.