STAPHORST - Staphorst krijgt voor het eerst sinds zestien jaar weer vrouwen in de gemeenteraad. De laatste vrouw die in 1994 in de raad zat, wordt opgevolgd door kandidaten van het CDA en de PvdA.

''We hadden eerder weinig vrouwen die beschikbaar waren. Nu had de partij vrouwen op plek twee en op zes staan die wel de raad in wilden'', zei Jacob Spiker, lijsttrekker van CDA Staphorst, donderdag.

De partij heeft haar drie zetels weten te behouden. Ook een vrouwelijke kandidaat van de PvdA komt in de raad terecht. Spiker denkt dat de komst van de twee vrouwen van zijn partij en de PvdA in de raad drempelverlagend kan werken voor andere vrouwen.

''Het is hier toch altijd een mannenwereld geweest. Vrouwen zorgen voor een ander geluid.''

Goed

Jippe Hoekstra, lijsttrekker van de PvdA, denkt dat het zeker in Staphorst goed is dat er vrouwen in de raad komen.

''De SGP is hier een grote partij en is om religieuze redenen tegen een dergelijke rol voor vrouwen. Al verwacht ik geen problemen, omdat ze wel accepteren dat andere partijen andere opvattingen hebben.''

Problemen

De PvdA had problemen in de aanloop naar de verkiezingen. ''Het was eerst nog de vraag of we überhaupt mee konden doen. Er waren geen kandidaten te vinden die de raad in konden nadat de gedoodverfde lijsttrekker ernstig ziek werd.''

Dat de partij de laatste jaren geen vrouw hoog op de lijst had staan, had te maken met de keuze voor ervaring.

''Maar als een vrouw nooit de raad in komt, zal ze die ervaring ook nooit krijgen. Het is goed dat het nu wel kan.''