ROTTERDAM - Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam wil ''hemel en aarde bewegen'' om samen met de PvdA tot een coalitie te komen in de havenstad.

Dat zei Pastors donderdag in de wandelgangen van het stadhuis, vlak nadat hij een gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb had gehad. Maar volgens Pastors liggen er ook nog goede andere mogelijkheden voor zijn partij, ''als de andere partijen daartoe ons de kans willen geven''.

De PvdA wil vooralsnog niet samen met Leefbaar Rotterdam regeren. PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer noemde de verschillen met de partij 'onoverbrugbaar'.

Schrijer

Schrijer kijkt naar de kleinere partijen en met name die partijen die woensdag winst behaalden bij de gemeenteraadsverkiezingen: D66, VVD en GroenLinks, zo verklaarde hij vrijdag.

Pastors sprak van een prettig gesprek met Aboutaleb. ''We hebben gesproken over de geldigheid van de verkiezingen. Er zijn nogal wat ongeldige stemmen uitgebracht.'' Volgens Leefbaar is dat niet in het voordeel van zijn partij.

Ongeldige stemmen

''We kunnen nu wel vaststellen dat het komt door de ongeldige stemmen. De onregelmatigheden hebben zich vooral voorgedaan in achterstandswijken en daar zitten niet onze kiezers. Daar profiteren vooral andere partijen van, ook de PvdA'', zei hij.

''Het verschil tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam is overigens maar een paar honderd stemmen.''

Legitimatie

Volgens Pastors hebben er mensen zonder legitimatie gestemd en sommigen met niet volledig ingevulde volmachten. Bovendien stonden soms twee mensen in een stemhokje en dat is volgens de Kieswet niet toegestaan.

De leden van de stembureaus waar deze onvolkomenheden werden geconstateerd, durfden volgens Pastors niet in te grijpen omdat ze bang waren voor stennis. ''De stemmers zouden zich namelijk niet zo maar laten afschepen. Maar ja, dan bel je als voorzitter van het stembureau toch de politie.''

Het Centraal Stembureau stelt vrijdag rond tien uur de definitieve verkiezingsuitslag vast. Daar maakt Aboutaleb bekend wat hij met de verzamelde informatie zal doen.