AMSTERDAM - De PvdA krijgt niet veertien, maar vijftien zetels in de Amsterdamse gemeenteraad. Dit gaat ten koste van GroenLinks, die de winst hiermee ziet verdampen en het huidige aantal van zeven zetels houdt.

Dit maakte een woordvoerder van de gemeente Amsterdam donderdag bekend.

GroenLinks rekende op de verkiezingsavond op een extra (achtste) zetel. Deze voorlopige verkiezingsuitslag was echter gebaseerd op ruim 90 procent van de getelde stemmen.

Nu alle stemmen zijn geteld, blijkt dat de PvdA in Amsterdam vijftien van de in totaal 45 plekken in de gemeenteraad krijgt toebedeeld. De sociaaldemocraten verloren daarmee geen zes, maar vijf van het huidige aantal van twintig zetels.

Red Amsterdam

De anti-Noord-Zuidlijnpartij Red Amsterdam reageerde donderdag verheugd op de verkiezingsuitslag in de stad, waarbij de partij één zetel in de gemeenteraad behaalde.

''Als een horzel in een slaapkamer op een mooie zomernacht.'' Zo zal de partij zich opstellen, aldus lijsttrekker Pitt Treumann. ''We zijn wel in staat om te prikken.''

Kritisch

De door actrice Nelly Frijda opgerichte partij Red Amsterdam is voor het stopzetten van de bouw van de metroverbinding. Treumann beseft dat daar geen steun voor is in de raad. ''Het is duidelijk dat een hele solide meerderheid voor het afbouwen van de Noord-Zuidlijn is.

Maar er is genoeg gelegenheid om burgemeester en wethouders en de meerderheid in de raad kritisch te volgen.''