MAASTRICHT - De Partij van de Arbeid is niet langer de grootste partij in Maastricht. De partij kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 15,5 procent van de stemmen, tegen 30,3 procent in 2006.

Het CDA boekte juist winst, van 16,8 naar 18,8 procent, en is nu de dominante partij in de hoofdstad van de provincie Limburg.

D66 verdubbelde het aantal zetels van twee naar vier. Trots op Nederland komt nieuw in de raad met twee zetels.

De Senioren Partij Maastricht boekte ook een fraai resultaat: van drie naar vijf zetels.

Assen

De Partij van de Arbeid blijft de grootste partij in Assen, maar levert wel drie van de huidige elf zetels in.

Het CDA en de ChristenUnie, de partijen die in de hoofdstad van Drenthe in de afgelopen vier jaar samen met de PvdA bestuurden, bleken stabieler en bleven staan op elk vier zetels.

Leeuwarden

De PvdA is met gemak de grootste partij van Leeuwarden gebleven. Wel moest de partij inleveren. Van de vijftien zetels blijven er elf over.

De lijstverbinding PAL/GroenLinks, CDA en VVD behalen vijf zetels. D66, dat in 2006 geen zetels wist te behalen, kan er nu wel op twee rekenen. Ook de ChristenUnie en de SP kregen twee zetels.

Den Bosch

D66 en Trots op Nederland treden toe tot de gemeenteraad van Den Bosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De partijen, die de afgelopen jaren geen vertegenwoordigers hadden in de raad, kregen respectievelijk drie en twee zetels.

De VVD kreeg 13,5 procent van de stemmen en werd de grootste partij in Den Bosch.

Verliezers waren PvdA, SP en CDA. De PvdA, voorheen de grootste partij met 18,6 procent, zakte naar 11,5 procent en is nu derde, achter de VVD en GroenLinks.

Haarlem

D66 is de grootste partij geworden in Haarlem. De partij kreeg 18,2 procent van de kiezers achter zich, bijna een verviervoudiging in vergelijking met de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2006. D66 behaalt daarmee acht van de 39 raadszetels, een stijging van zes.

Als tweede partij is de PvdA geëindigd met 16,4 procent (zeven zetels). Nu waren dat er nog elf. Ook GroenLinks krijgt zeven zetels, een stijging van drie.

Trots op Nederland van Rita Verdonk komt OOK binnen in de hoofstad van Noord-Holland. Ze behaalt één zetel.

Alkmaar

De PvdA blijft in Alkmaar nipt de grootste partij. De sociaaldemocraten kregen 16,8 procent van de stemmen, maar voelt de hete adem van de Onafhankelijke Partij Alkmaar die 16,1 procent behaalde. Beide partijen krijgen nu elk zeven zetels in de gemeenteraad, die 37 zetels telt.

Dat is een flinke aderlating voor PvdA, die er eerst elf had. D66 is de grote winnaar in de Noord-Hollandse stad. De democraten stijgen van één naar vier zetels en worden de derde partij.

Op vier staat GroenLinks, gevolgd door de VVD en Leefbaar Alkmaar. Trots op Nederland van Rita Verdonk haalt twee zetels naar zich toe.

Hilversum

Een nieuwe lokale partij heeft woensdag Hilversum veroverd: Hart voor Hilversum, met als lijsttrekker de voormalige televisiepresentatrice Léonie Sazias. De nieuwkomer sleepte in een klap vier zetels in de wacht.

Leefbaar Hilversum, de lokale partij die ooit de complete gemeenteraad op zijn kop zette, verloor verder terrein en zakte van vijf naar twee zetels.

D66 was ook in Hilversum de grote winnaar. De partij won vijf zetels en is nu met acht zetels de grootste partij van de gemeenteraad. De ChristenUnie deed het ook niet slecht en steeg van een naar twee zetels.

Leiden

D66 is de grote winnaar in Leiden. De partij krijgt er acht zetels bij en komt daarmee uit op tien van de in totaal 39 zetels. Landelijk D66-leider Alexander Pechtold is wethouder geweest in Leiden.

De PvdA, die nu in het college zit, verliest vier zetels en houdt er zes over. Collegegenoot CDA moet een zetel inleveren en komt daarmee uit op vier. De SP verliest er drie, de ChristenUnie en Leefbaar Leiden allebei één.

Eindhoven

Ondanks een flink verlies blijft de PvdA de grootste partij in Eindhoven. Op basis van bijna een volledige voorlopige uitslag komt de partij uit op minimaal negen zetels, dat waren er veertien.

Grote winnaar in Eindhoven is D66 dat stijgt van een naar vijf zetels.

Voor de huidige coalitie van PvdA, CDA en SP lijkt er geen toekomst. Ook CDA en SP verliezen zetels. Nieuwkomer Trots op Nederland haalt één zetel.

De voorlopige uitslag is gebaseerd op 112 van in totaal 118 stembureaus.

Capelle aan den IJssel

Het CDA in Capelle aan den IJssel heeft woensdag één van de drie zetels moeten inleveren. 'Capelle' is de woonplaats van demissionair premier Jan Peter Balkenende.

Winnaars waren Leefbaar Capelle dat van zes naar negen zetels ging. D66 kwam vanuit het niets op drie zetels. De PvdA moest drie zetels inleveren en komt nu op zes plaatsen in de raad.

Breda

De VVD is de grote winnaar in Breda. De liberalen worden in de voorlopige uitslag met negen zetels de grootste partij en passeren daarmee CDA en PvdA.

De PvdA houdt acht van de elf zetels over, het CDA zes van de acht. D66 maakt een grote sprong, van twee naar vijf zetels.