DEN HAAG - De PvdA in Den Haag verliest vijf zetels, maar blijft met tien zetels de grootste partij in de hofstad. De PVV krijgt er uit het niets acht en is daarmee de tweede partij geworden, zo bleek donderdag nadat 95,2 procent van de stemmen was geteld.

De VVD is met zeven zetels de derde partij, maar heeft wel drie zetels moeten inleveren. D66 krijgt er vier bij en telt daarmee zes zetels in de gemeenteraad.

Het CDA raakt twee van de huidige vijf zetels kwijt. Ook de SP verliest er twee en houdt er daarmee twee over. De Haagse Stadspartij heeft voortaan twee zetels in de raad, een meer dan nu.

Nieuwkomers

Nieuwkomers zijn de Partij voor de Dieren (1) en de Lijst A. Khoulani (1). De Islam Democraten en de Politieke Partij Scheveningen blijven gelijk met elk één zetel. Ook GroenLinks behoudt de huidige drie zetels. De Nederlandse Moslimpartij slaagde er niet in een zetel te bemachtigen in Den Haag. Eenzelfde lot trof Trots op Nederland.

De opkomst in Den Haag lag op 49,4 procent, iets meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 (47,7 procent).

Van Nieuwenhoven

Lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven van de PvdA in Den Haag gaat met alle partijen praten over de vorming van een nieuw college, ook met de PVV.

Ze ziet weliswaar geen enkele basis om met deze partij samen te werken, maar het is de gewoonte dat de grootste partij alle andere partijen voor een gesprek uitnodigt, zei ze woensdagavond.

''In een gemeente werkt het anders dan in de Tweede Kamer. Daar heb je een formateur, in de gemeente moet je het zelf uitzoeken'', aldus Van Nieuwenhoven.

Fritsma

"Wij gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken." Dat kondigde de PVV-lijsttrekker in Den Haag, Sietse Fritsma, woensdagavond aan op een verkiezingsavond van zijn partij.

Het ziet ernaar uit dat de PVV de tweede partij wordt in de hofstad, de PvdA staat daar aan kop.

"De PVV is binnen in Den Haag", riep Fritsma tegen zijn juichende achterban. Hij sprak van een "doorbraak van jewelste" die volgens hem wellicht nog nooit eerder is vertoond.

De grootste partij heeft volgens hem woensdag gewoon verloren. "Dus de echte winnaar is natuurlijk de PVV."

Veiligheid

Kiezers die op de PVV hebben gestemd, hebben volgens Fritsma gekozen voor veiligheid, lastenverlichting, voor betere ouderenzorg en tegen de islamisering. "Je krijgt waar voor je stem", zei Fritsma, die ook Tweede Kamerlid is.

Donderdag beginnen volgens hem de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college. Daarbij is onder meer de vraag wat er overblijft van het PVV-voorstel om hoofddoekjes in alle gemeentelijke instellingen en verenigingen te verbieden.

"Het is een belangrijke inzet. Misschien wel de belangrijkste. We zullen zien hoe ver we daarmee komen", aldus Fritsma.