AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen zes zetels verloren. De partij komt uit op veertien zetels in de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar hadden de sociaal-democraten er twintig.

D66 komt zoals voorspeld als grote winnaar uit de bus. De partij komt uit op zeven van de in totaal 45 plekken in de gemeenteraad. Dat is vijf zetels meer dan in de afgelopen raadsperiode.

Nieuwkomers TON, de anti-Noord-Zuidlijnpartij Red Amsterdam en de Partij voor de Dieren (PvdD) behaalden alle drie een plek in de gemeenteraad.

Amsterdammers brachten woensdag eveneens een stem uit voor de stadsdelen. Die halveren na een herindeling van veertien naar zeven en moeten in mei van dit jaar operationeel zijn.

Het opkomstpercentage in de hoofdstad lag op bijna 48 procent tegen bijna 53 procent in 2006.

Asscher

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de Amsterdamse PvdA is "ongelooflijk blij en heel erg dankbaar" met de uitslag.

"Het is geen overwinning, maar toch voelt het zo", aldus Asscher. "We zijn nog steeds veruit de grootste. Dat geeft me ongelooflijke voldoening en kippenvel. Het is heel duidelijk dat de Amsterdammers zeggen: Ja, PvdA, we hebben kritiek, maar we vertrouwen jullie toch de stad toe."

De politicus wilde nog niet vooruitlopen op de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. De afgelopen vier jaar maakten de PvdA en GroenLinks de dienst uit in Amsterdam.

Grote overwinning

"We komen van heel diep, dit is echt een grote overwinning", zei lijsttrekker Ageeth Telleman van D66 in Amsterdam. De partij verdriedubbelde ruim bij de gemeenteraadsverkiezingen, van twee naar zeven zetels.

"Dit is geweldig. De afgelopen jaren is het vertrouwen zo gegroeid. Dat hebben we vandaag kunnen verzilveren in zetels", aldus een trotse lijsttrekker. "We beginnen met een heel nieuw team, dat is fantastisch."

College

Een plek in het college van burgemeester en wethouders is voor Telleman niet vanzelfsprekend. "Wij willen dat er duidelijk iets gaat veranderen.

Het initiatief ligt nu bij de PvdA. We willen best mee met verkennende gesprekken, maar dan moet naast GroenLinks ook de VVD meepraten."

Allochtonen

Allochtonen in Amsterdam hebben woensdag minder vaak op de PvdA gestemd dan vier jaar geleden.

De sociaal-democraten kregen 59 procent van de Turkse stemmen, bij de vorige verkiezingen was dat 87 procent. Het percentage Marokkanen dat op de partij stemde, daalde van 77 naar 74. Onder Surinamers en Antillianen daalde het percentage van 79 naar 53.

Dat blijkt uit onderzoek onder circa 10.000 Amsterdammers van buitenlandse afkomst van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. 27 enquêteurs ondervroegen allochtone stemmers bij het verlaten van het stembureau.