ROTTERDAM - De PvdA en Leefbaar Rotterdam zijn woensdag nagenoeg even groot geworden. De PvdA behaalde 28,8 procent van de stemmen en Leefbaar Rotterdam 28,6 procent.

Beide partijen krijgen daarmee veertien zetels in de gemeenteraad, die in totaal 45 zetels telt.

De uitslag betekent wel een flink verlies voor de PvdA. In 2006 haalden de sociaaldemocraten nog 37,1 procent van de stemmen binnen, dat achttien zetels opleverde. Leefbaar Rotterdam daalde 0,4 procent en behoudt daarmee de veertien huidige zetels.

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam volgt vrijdag. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gemeld in de nacht van woensdag op donderdag.

Hertelling

Leefbaar Rotterdam wil een hertelling van de stemmen die woensdagavond zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad.

Dat zei lijsttrekker Marco Pastors nadat was gebleken dat de PvdA en Leefbaar Rotterdam nagenoeg even groot zijn geworden. Er is woensdagavond 96 procent van de stemmen geteld; beide partijen zouden kunnen rekenen op veertien zetels.

Die hertelling is vooral nodig omdat er volgens de Leefbaren het nodige verkeerd is gegaan op enkele stembureaus, aldus Pastors.

Geronseld

Zo zouden volgens Pastors leden van stembureaus geholpen hebben bij het stemmen en bij het invullen van machtigingsformulieren. Het zou Pastors niet verbazen als daarbij stemmen voor de PvdA zijn geronseld.

Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat eerst de resterende 4 procent wordt geteld.

Aboutaleb laat zich vervolgens donderdag bijpraten over wat er precies in de stemlokalen is gebeurd. "Maar van een hertelling is nu nog geen sprake", aldus de zegsman.

Duidelijkheid

Lijsttrekker Dominic Schrijer van de PvdA vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over wat er nu precies is geconstateerd in de stemlokalen. ''Ik weet niet wanneer het gerechtvaardigd is om een hertelling te doen.''

Volgens Schrijer was het extra druk in de stemlokalen, omdat het er minder zouden zijn dan vier jaar geleden. Dat leidde volgens hem tot drukke en onoverzichtelijke taferelen. ''En er waren veel onduidelijkheden bij het stemmen.''

Coalitie

De PvdA voelt er niet voor om met Leefbaar Rotterdam te onderhandelen over een coalitie. De inhoudelijke verschillen tussen beide partijen zijn te groot, zei Schrijer.

"We moeten hier nog maar eens een nachtje over slapen, bovendien moet nog 4 procent van de stemmen worden geteld. Dat kan nog een verschil maken."

Leefbaar Rotterdam wil wel praten met de PvdA over de vorming van een college.

VVD

Op afstand is als derde partij in de Maasstad de VVD geëindigd: 9,6 procent (vier zetels), gevolgd door D66 dat met 9,3 procent van de stemmen ook op vier zetels uitkomt. Beide partijen, maar vooral D66, boekten winst in vergelijking met 2006.

Vijfde partij in Rotterdam is GroenLinks (van twee naar drie zetels) en zesde is het CDA (drie zetels), SP (van drie naar twee zetels) en ChristenUnie (één zetel).

De opkomst in Rotterdam was 46 procent, aanzienlijk minder dan de 58 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl