DOETINCHEM - De PvdA lijkt in Doetinchem de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een schaduwverkiezing in Doetinchem.

De kiezers konden in het stadhuis na het uitbrengen van hun stem met het rode potlood, ook elektronisch stemmen.

Uit deze uitslag blijkt dat de PvdA 29,4 procent van de stemmen heeft gescoord.

Vier jaar geleden lag dat nog op 24 procent. Het CDA valt terug van 27 naar 15,3 procent. Als de trend zich in Doetinchem voortzet wordt de PvdA de grootste partij.

De VVD zou dan de tweede partij worden; die gaat in de schaduwverkiezing van 23 naar 24,9 procent. GroenLinks gaat van 14 naar 11,7 procent en D66 daalt van 9 naar 8,3 procent.

Nieuwkomer SP haalt 8 procent. De lijstverbinding SGP/ChristenUnie behaalt de overige 2,2 procent.

Groenlo

Ook in Groenlo konden de kiezers deelnemen aan schaduwverkiezingen. De stemcomputers in beide gemeenten waren afkomstig van het Achterhoekse bedrijf Nedap.

Tot voor kort stonden in zo'n 90 procent van alle Nederlandse gemeenten stemcomputers van dit bedrijf. De huidige generatie stemcomputers ging in de ban omdat die niet 100 procent fraudebestendig zou zijn.

De nieuwe stemcomputer is dat volgens de producent wel, omdat de kiezer na het uitbrengen van een stem een soort van kassabon uitgeprint krijgt.

Het printje wordt vervolgens in een grote doorzichtige stembus gestopt. Bij een eventuele hertelling kan er dan alsnog handmatig worden geteld.

Toestemming

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf echter geen toestemming in de Achterhoek om met de nieuwe computers te stemmen.

Vervolgens besloten Doetinchem en Groenlo een schaduwverkiezing te houden op de computer.