MARLE - Het kleinste stembureau van Nederland is woensdag goed bezocht. In de woonkamer van de familie Westhoff in het Overijsselse Marle hebben 48 van de 52 stemgerechtigden hun stem uitgebracht.

Dat meldde Wim Westhoff, een van de leden van het stembureau, woensdagavond. Marle is een gehucht in de gemeente Olst-Wijhe en wordt van de rest van de gemeente gescheiden door de rivier de IJssel.

Omdat bij hoogwater de pont uit de vaart is, moeten stemmers al gauw zo'n veertig kilometer reizen om via de brug bij Deventer of die van Zwolle bij het dichtstbijzijnde stembureau te komen.

''De IJssel is hoog en de pont vaart niet, dus het nut van dit bureau is weer eens aangetoond'', aldus Westhoff.

Traditioneel

Het kleine stembureau kent traditioneel een hoge opkomst. Ooit was de opkomst boven de honderd procent, omdat mensen van de overzijde de rivier overstaken om speciaal bij de familie hun stem uit te brengen.

Er wordt sinds 1948 gestemd in de huiskamer van de familie Westhoff. ''Tot begin jaren tachtig bij mijn ouders, sindsdien bij ons'', zei Westhoff. De gemeente kwam bij de familie uit omdat ze een redelijk grote woonkamer heeft. Openbare ruimtes kent het dorpje niet.

''Tijdens het stemmen is onze woonkamer openbaar toegankelijk terrein.'' Stemmen in een woonkamer heeft zo zijn voordelen. ''Iedere stemmer heeft een kopje koffie gekregen.''

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl