AMSTERDAM - Het stadhuis in Den Haag is woensdagmiddag afgesloten en ontruimd om het gebouw te kunnen doorzoeken op mogelijke bedreigingen. De vooraf geplande actie houdt verband met de deelname van de PVV en Trots op Nederland aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In het stadhuis worden woensdagavond de uitslagen van de verkiezingen in de Hofstad bekendgemaakt. De bijeenkomst wordt streng beveiligd. Bezoekers moeten onder meer door detectiepoortjes lopen.

CDA-gemeenteraadslid Wil Vonk noemt het "te gek voor woorden" dat dergelijke maatregelen nodig zijn. Volgens haar zijn de afgelopen tijd bedreigingen binnengekomen aan het adres van de plaatselijke afdelingen van de PVV en TON.

Den Haag en Almere zijn de enige twee plaatsen waar de partij van Geert Wilders deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wilders bracht zelf woensdagochtend zijn stem uit in het Haagse stadhuis.

Naar gevoel

Vonk heeft begrip voor de maatregelen. "De burgemeester moet dit doen, en dat waardeer ik. Maar ik vind het een vreselijk idee dat het moet. Ik ben geen Wilders-aanhanger, maar dit geeft een heel naar gevoel."

Ook in de gemeente Almere wordt het stadhuis woensdagavond streng bewaakt.