CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Uit een eerste opkomstprognose blijkt dat 56 procent van de kiezers woensdag heeft gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, aldus het onderzoeksbureau Synovate. 

Het onderzoeksbureau doet gedurende de verkiezingsdag onderzoek naar de opkomst. Daarvoor wordt een representatieve steekproef bij veertig vooraf geselecteerde stembureaus gehouden.

De tussentijdse opkomstpercentages kunnen niet worden vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wegens het ontbreken van vergelijkbare gegevens.

Amsterdam

De opkomst in Amsterdam ligt vooralsnog onder het landelijk gemiddelde. Rond zes uur had 26,2 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, maakte de dienst persoons- en geoinformatie van de gemeente woensdag bekend.

Den Haag

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is aanzienlijk hoger dan die van 2006. Rond half acht had ruim 50 procent van alle kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, zo meldt de gemeente. Vier jaar eerder had rond hetzelfde tijdstip slechts 40,8 procent gestemd.

De opkomst is met nog anderhalf uur te gaan nu al hoger dan in 2006. Toen toog uiteindelijk 47,7 procent van de Hagenaars naar het stemlokaal.

Rotterdam

Ook de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam blijft vooralsnog achter bij die van 2006. Rond zes uur had 32,6 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Vier jaar eerder had rond hetzelfde tijdstip 42,7 procent gestemd. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Uiteindelijk toog in 2006 ruim 58 procent van de Rotterdamse kiezers naar het stemlokaal. Rotterdammers met stemrecht kunnen nog tot negen uur woensdagavond hun stem uitbrengen.

Almere

In de provincie Flevoland heeft om 18.00 ruim dertig procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat blijkt uit tussentijdse opkomstcijfers van de gemeenten, zo meldt Omroep Flevoland.

Koploper is Dronten, waar om kwart voor zes de opkomst van 40 procent werd gemeld. Om drie uur was de opkomst in Almere 26 procent.

Balkenende

In zijn woonplaats Capelle aan den IJssel heeft demissionair premier Jan Peter Balkenende woensdagochtend kort na half negen zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. De CDA-leider stemde in verzorgingshuis IJsselzicht.

VVD-leider Mark Rutte heeft ook al zijn stem uitgebracht. Dat deed hij in een stemlokaal in de Utenbroekestraat in zijn woonplaats Den Haag.

André Rouvoet, demissionair vicepremier, heeft rond negen uur gestemd in zijn woonplaats Woerden.

Met zijn echtgenote Liesbeth stemde de ChristenUnie-voorman in de R. de Jagerschool. Rouvoet liet weten dat hij vertrouwen heeft in een goede uitslag voor de ChristenUnie: ''Het is een zonnige morgen en dat belooft wat voor de rest van deze dag''.

Wilders

Ook PVV-leider Geert Wilders bracht iets na negenen zijn stem uit in Den Haag. Onder grote belangstelling van de media gaf hij in het stembureau in het Haagse stadhuis zijn stem aan de Haagse lijsttrekker Sietse Fritsma.

Wilders was goedgeluimd. ''Het zonnetje schijnt. Dat past bij het frisse geluid dat de PVV in Den Haag en Almere wil brengen.'' Hij zei vooral te hopen dat veel mensen gaan stemmen. ''Elke stem telt, ook in de gemeenteraad.''

Bos

In zijn woonplaats Amsterdam heeft ook PvdA-leider Wouter Bos zijn stem uitgebracht.

Vier jaar geleden behaalde zijn partij lokaal een grote overwinning. In de jaren erna zakte de populariteit van de landelijke PvdA flink. Anderhalve week geleden stapten Bos en zijn collega-ministers uit het kabinet. Sindsdien veert de partij wat op in de peilingen.

Desondanks wordt woensdag verwacht dat de PvdA haar totale aantal raadszetels in het land zal zien afnemen.

Bekijk lezersfoto's van de gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen