RIJSWIJK - Om half acht zijn woensdagmorgen de stembureaus opengegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. In ruim 390 gemeenten kunnen kiezers hun stem uitbrengen.

Bekijk lezersfoto's van de gemeenteraadsverkiezingen

Hoewel de landelijke partijen op de stemlijsten de overhand hebben, doen er ook veel lokale partijen mee. In Den Haag Rotterdam en Groningen kon al vanaf middernacht op één plek worden gestemd.

Ruim twaalf miljoen mensen kunnen met een rood potlood hun favoriete kandidaat aankruisen. In totaal zijn 8700 raadszetels te verdelen. De stembureaus blijven open tot 21.00 uur. Daarna begint het tellen. Dat duurt langer dan normaal omdat dat handmatig gebeurt.

Stemmachines

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen komen de stemmachines niet in actie.

Het weer hoeft niemand ervan te weerhouden de gang naar het stembureau te maken. Het weerinstituut KNMI voorspelt dat het woensdag vrijwel overal droog blijft. De temperatuur ligt tussen de vijf graden in het Waddengebied en acht graden in het zuidwesten.

Voordeel

Deskundigen menen overigens dat het weer in Nederland voor zover valt na te gaan geen invloed heeft op verkiezingsuitslagen en opkomstcijfers. ''Het gaat te ver om te zeggen wie er voordeel of nadeel heeft bij 'een mooie dag om te stemmen'', zei eerder deze week een woordvoerder van het Instituut voor Publiek en Politiek (Stemwijzer).

Dat er verband bestaat tussen het weer en het stemgedrag is volgens hem een ''broodjeaapverhaal''.

Gemeenteraadsverkiezingen