RIJSWIJK - De drie nachtelijke stemlokalen in Rotterdam, Groningen en Den Haag zijn over het algemeen druk bezocht.

De sfeer is gemoedelijk geweest en door de relatief grote opkomst lijkt een belangrijk doel bereikt: de jongeren naar de stembus krijgen.

Het is voor het eerst in Nederland dat stemlokalen 's nachts geopend zijn geweest.

In Groningen stond er voor twaalven een rij voor de deur van het stemlokaal. Rond één uur hadden zo'n 450 voornamelijk jonge stemmers de weg naar de stembus al gevonden.

Geen incidenten

''De sfeer is uitstekend, er zijn tot zover geen incidenten'', aldus een medewerker van het stembureau. Een paar uur later was de stemming in het Groningse nog steeds opgetogen. Bijna negenhonderd kiezers hebben hun stem inmiddels uitgebracht.

''Een overwinning voor de democratie'',aldus de opgetogen medewerker. ''Dit is zeker voor herhaling vatbaar.''

In Den Haag liep het aan het begin van de nacht ook storm. Zo'n twaalfhonderd mensen bezochten voorafgaand aan het opengaan van het stembureau de Haagse 'Verkiezingsnach' op de Grote Markt. In de cafés op de Grote Markt konden jongeren lijsttrekkersdebat volgen en waren er verschillende optredens. Aansluitend toog een groot deel van de massa naar de stembus.

Spannend

''Vooral vlak na de opening stonden mensen een tijd lang in de rij, maar naar mate de nacht vorderde nam de belangstelling wel wat af'', verklaarde een lid van het stemlokaal ''Je merkt dat mensen hier speciaal op af komen omdat ze het spannend vinden om 's nachts te stemmen.''

In de Hofstad hebben een kleine driehonderd mensen uiteindelijk in de nacht hun stem uitgebracht.

In Rotterdam is het minder druk geweest. Een misverstand maakte dat alom aangenomen werd dat het stemlokaal maar een uurtje open zou zijn. ''Na één uur hebben we daardoor ook niet veel meer te doen gehad hier'', verklaart een medewerker. ''Als stemlokaal ben je verplicht na openstelling zeker acht uur open te blijven. Jammer dat het door miscommunicatie zo gelopen is.''

In Rotterdam hebben zo'n vijftig mensen gestemd.