RIJSWIJK - In Groningen, Den Haag en Rotterdam zijn om middernacht de eerste drie stembureaus opengegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Groningen kunnen mensen sinds twaalf uur stemmen in cultureel centrum De Oosterpoort; in Den Haag in cultureel centrum Het Koorenhuis.

In de Maastad heeft het stemlokaal in wijktheater Musica in de deelgemeente Overschie zijn deuren om middernacht geopend.

De drie steden hopen met deze geste vooral extra jongeren naar de stembus te lokken.

Den Haag

In Den Haag is de eerste stem in ontvangst genomen door burgemeester Jozias van Aartsen. De stem werd uitgebracht door middenvelder Lex Immers van ADO Den Haag.

Dinsdagavond vonden in het centrum van de hofstad al activiteiten plaats rondom de verkiezingen. De straten in de binnenstad waren de hele avond tjokvol.

De gemeente Den Haag sprak van een groot succes. De stad had vier jaar geleden de laagste opkomst van alle grote steden en stelt alles in het werk om niet nogmaals deze 'eer' te behalen.

Eén van de eerste stemmers in Den Haag was Sietse Fritsma, de lijsttrekker van de PVV in de Hofstad.

Groningen

In Groningen bracht burgemeester Peter Rehwinkel de eerste stem uit. De stemlokalen in Groningen en Den Haag blijven de hele nacht open. In Rotterdam echter sluit het stemlokaal na een uurtje zijn deuren weer.