HILVERSUM - Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende is na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni alleen beschikbaar voor het premierschap.

Op de man af gevraagd in het tv-programma Moraalridders zei Balkenende dinsdagavond 'ja' op een vraag hierover.

''Kijk waarom ben ik opnieuw lijsttrekker geworden? Dat is niet: machtspolitiek. Dat is niet omdat ik per se door moet als premier, want anderen kunnen het ook doen. Het gaat mij om iets anders. Ik heb me altijd laten leiden door idealen. Door de toekomst van Nederland. Dat vind ik het mooie om me voor in te zetten. Als je die inzet hebt, wil je ook graag door op de functie die je nu mag vervullen'', aldus Balkenende in Moraalridders.

Balkenende wil met zijn CDA opnieuw de grootste partij worden. Om zijn idealen voor Nederland te kunnen verwezenlijken, vindt hij het voor de hand liggen dat hij probeert door te gaan in zijn huidige functie en bijvoorbeeld niet fractievoorzitter wordt in de Tweede Kamer.

PVV

Balkenende gaf bovendien aan dat hij in een volgend kabinet geen minister zal zijn als PvdA-leider Wouter Bos premier zou worden.

Balkenende ziet een samenwerking met de PVV van Geert Wilders niet gebeuren. ''Zoals het er nu uitziet niet'', zei hij op de vraag of hij kan regeren met de PVV. 

Snelrecht

Balkenende vertelde verder op een partijbijeenkomst dat verdachten van kleine criminaliteit, uitgaansgeweld en geweld tegen agenten of hulpverleners binnen een paar dagen voor de rechter gebracht moeten worden en dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maatregelen voorbereidt.

Na de aanhouding moeten onderzoek, dagvaarding en straf als een doorlopend proces plaatsvinden. Op die manier moet volgens Balkenende worden voorkomen dat verdachten binnen een paar uur weer op straat rondlopen.

''Als het ware creëert Ernst Hirsch Ballin zo een wasstraat voor het knippen en scheren voor straattuig'', aldus Balkenende.

Daadkracht

De bijeenkomst in Amersfoort was de laatste voordat woensdag de kiezer naar de stembus gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. In zijn toespraak zei Balkenende dat het zijn voormalige coalitiegenoot PvdA de afgelopen jaren aan daadkracht heeft ontbroken.

''Ik wil weer kunnen regeren. Door niet weken of maanden intern te ruziën om Nederland verder te helpen. Door niet te onderhandelen op compromissen waarvan je weet dat het beter en slagvaardiger had gekund. En door niet weg te lopen voor je verantwoordelijkheden, maar door een koers in te zetten en deze vast te houden.''