GRONINGEN - De Partij van de Arbeid wordt woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar, als het aan middelbare scholieren ligt.

De PvdA wordt met 21,3 procent van de stemmen de grootste. Ten opzichte van de verkiezingen in 2006 verliest de partij wel 8,5 procent.

Dat heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag laten weten. Het instituut organiseert de Scholierenverkiezingen sinds 1994.

De VVD eindigde op de tweede plaats met 18,1 procent, gevolgd door D66 (12,7 procent). De democraten haalden met 5 procent de grootste winst ten opzichte van 2006.

Lokale partijen eindigden op de vierde plaats (12,6). Het CDA kwam niet verder dan de zevende plek met 7,2 procent.

PVV

De PVV deed bij de scholieren alleen in Almere en Den Haag mee, zoals woensdag ook het geval is bij de 'echte' gemeenteraadsverkiezingen. In Almere kreeg de partij van Geert Wilders 19,7 procent van de stemmen, in Den Haag 17,0. In beide steden eindigde de PvdA als eerste.

Voor de scholierenverkiezing brachten, verspreid over ruim tweehonderd scholen, 41.178 middelbare scholieren maandag en dinsdag hun stem uit via internet. De schaduwverkiezingen worden sinds 1963 gehouden onder scholieren.