AMSTERDAM - Ze wordt dit jaar negentig, kocht twee jaar geleden haar eerste computer en woont in een woonzorgcentrum. Greeth van Tilburg-van der Niet, actief voor de partij Puur Noordwijk, is niet de meest gemiddelde lijstduwer. Een plaatselijke beroemdheid is ze wel, want als zwemlerares leerde ze het hele dorp jarenlang de schoolslag.

Waarom duwt u de lijst van Puur Noordwijk?

“Ik heb me altijd al voor de politiek geïnteresseerd, ook landelijk. Ik ben al heel lang lid, zolang als de partij bestaat. Ik was hier de plaatselijke zwemlerares en heb 35 jaar een bad geleid. Daar heb ik een groot netwerk aan over gehouden en heb eigenlijk hele bijzondere contacten met de mensen hier. Dat maakt het ook zo leuk!”

Wat is uw meerwaarde voor Puur Noordwijk?

“Ik wil graag opkomen voor de zwakkeren en de politiek bij de burgers brengen. En alles een beetje laagdrempelig houden.”

Staat uw leeftijd u niet in de weg als lijstduwer?

“Lichamelijk ben ik minder mobiel dan een ander, want ik heb een elektrische rolstoel. Dat beperkt mij niet want het gaat uiteindelijk toch om je hersenpan, hoe dat een beetje draait. Ik ben verbaal vrij goed natuurlijk, je kan dan nog eens ergens optreden of je woord te laten horen. 

"Ik ben er echt wel trots op dat ik het allemaal nog kan doen. Ik heb twee jaar geleden ook een computer gekocht. Daarvoor had ik er nog nooit één aangeraakt. Nu kan ik bijvoorbeeld e-mailen met mijn zoon en geef ik foto’s aan mijn buurvrouw die haar dochter mij stuurt. Ook kijk ik het politieke kanaal 24 via de computer.”

Wat moet er anders in uw gemeente?

“De zorg is voor mij één van de grote dingen. Dat beleef ik zelf, al woon ik in een geweldig woonzorgcentrum in Noordwijk aan Zee. De sociale voorzieningen in Noordwijk zijn altijd vooraanstaand geweest. Maar partijen beloven soms mooie dingen die ze niet nakomen. Dat wil ik proberen te stimuleren."

"Mijn speciale aandacht hebben de gelden voor de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo), die sinds twee jaar door de gemeente worden beheerd. Dat is iets dat ook landelijk speelt. Ik heb al een aantal keer ingesproken tijdens de gemeenteraad hierover, omdat ik wil dat het geld goed besteed wordt. Er moet meer geld naar de zorg gaan, en dat is niet alleen voor ouderen hoor, maar voor alle burgers. Ik kom op voor iedereen in Noordwijk."

"Ik draag hier in het zorgcentrum ook mijn gedachtes uit. Ik woon in een christelijk centrum en er is veel discussie over euthanasie. Ik vind dat je dat gewoon aan de mensen zelf moet overlaten. Je kunt niet beslissen over wat iemand wil in het leven, dat is tenminste mijn ervaring."

Gaat u de gemeenteraad in bij voldoende voorkeursstemmen?

"Mijn bedoeling is niet zozeer om in de gemeenteraad te komen. Mijn grootste belang is om de partij dienstbaar te zijn. Ik wil alleen praten over dingen waar ik verstand van heb. Het belangrijkste is dat ik belangstelling voor onze lijst wil wekken."