AMSTERDAM – De VVD in Amsterdam wil dat er een dierenpolitie in de stad komt. De partij wil tien gemeentelijke handhavers daartoe opleiden.

De partij laat dinsdag weten niet te willen wachten op een landelijke invoering. “Het aantal gevallen van dierenmishandeling en – verwaarlozing is de laatste jaren toegenomen”, aldus raadslid Robert Flos.

Zo noemt de partij een zwaan die bij de Westerdoksdijk met een speer werd doorboord en en een hond die met gebroken poten werd achtergelaten in een portiek in Geuzenveld.

Volgens de partij heeft de Landelijke Inspectie Dierenbescherming te weinig capaciteit om kordaat op te kunnen treden.

Dierenambulance

De liberale partij heeft in haar programma ook andere maatregelen opgenomen voor het dierenwelzijn in de stad. Zo moeten de vergoedingen voor de dierenambulance omhoog, moet het gebruik van levend aas in de gemeentelijke wateren worden verboden en mogen damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen niet meer zomaar afgeschoten worden.

Dat de VVD in Amsterdam zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen komt met plannen voor het dierenwelzijn is opmerkelijk. Wellicht wil de partij kiezers wegkapen van de Partij voor de Dieren, die voor het eerst meedoen in de stad.