AMSTERDAM - Na vier jaar oppositie is Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Marco Pastors klaar om terug te keren in het Rotterdamse college. “Dat regeren beviel me wel.”

Na de verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn in 2002 werd Pastors als wethouder verantwoordelijk voor volkshuisvesting.

Zijn plan om kansarmen te weren uit probleemwijken om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten werd door de landelijke politiek overgenomen.

Nu wil hij deze ‘Rotterdamwet’ in de Maasstad gaan uitbreiden. Geen enkele kansarme vestiger zonder werk mag een woning binnen de stadspoorten krijgen.

U schuift de problemen af op andere gemeentes.

“Onze problemen zijn echt groter dan die van andere gemeenten. In Utrecht, Amsterdam en Den Haag zijn meer hoog opgeleiden en minder bijstandstrekkers. Wij kampen met veel meer onleefbare wijken.”

Hoe komt dat?

“Wij hebben de meeste goedkope onaantrekkelijke woningen. Daardoor wonen hier relatief veel mensen met achterstand en worden ‘gewone’ mensen niet gestimuleerd om hier te komen wonen.”

“Probleem met de Rotterdamwet is dat het gaat om het weren van mensen zonder werk. Oost-Europeanen hebben wel werk en bevolken nu de woningen in die wijken. Maar dat willen we dus ook niet.”

Maar hoe voorkom je dan dat er leegstand optreedt?

“Dat is het mooie aan de vrije woningmarkt. Als een woning niet aantrekkelijk is moeten ze worden opgeknapt. Of de prijs zakt. Dan zijn er altijd wel mensen die zeggen: daar neem ik genoegen mee.”

“Bij de meeste politieke partijen is er veel te weinig besef van urgentie om iets te doen aan die wijken. In plaats van met een nieuwe maatregel te komen om te voorkomen dat Roemenen en Polen in die huizen gaan zitten, gaat het huidige stadsbestuur achterover leunen.”

De veiligheid is sinds 2002 verbeterd. Hoe willen jullie die lijn doortrekken?

“In de eerste plaats niet bezuinigen op de politie. Desnoods betalen we dat uit de gemeentekas als vanuit Den Haag besloten wordt, en dat zou met Pim’s woorden een bloody shame zijn, te bezuinigen op politie.”

“Daarnaast moet de politie veel harder optreden tegen overlast en geweld. Alle politiek correcte mensen die zeggen dat strenger straffen niet helpt, moeten mij een onderzoek laten zien waaruit blijkt dat dat waar is. Ik geloof daar niks van.”

Dat zijn puur repressieve maatregelen.

“Ook het beperken van de instroom moet de veiligheid verbeteren en we hebben een tienpuntenplan onderwijs. Veel jongeren krijgen bepaalde omgangsvormen niet mee vanuit huis. School is dan een goede plek om dat te doen.”

“Zoiets simpels als de leraar met u aanspreken. En jongeren moeten leren te luisteren naar hun meerdere.”

Dat klinkt als het Nederland van de jaren 50. Moeten scholieren ook een schooluniform dragen?

“Daar hebben we over nagedacht, maar dat lijkt ons niet nodig. We zijn wel moderne mensen.”

Welk bedrag voorzien jullie uit de gemeentekas te moeten halen om de politiebezuinigingen te compenseren?

“40 miljoen.”

Maar u wilt in deze economisch moeilijke tijden ook lastenverlichting. Hoe is dat te rijmen?

“De gemeente moet het goede voorbeeld geven en zelf snijden in de uitgaven. Al die beleidsmakers, deelraden, inburgeringscursussen die niet helpen en nutteloze reintegratietrajecten. Daar kunnen honderden miljoenen op bezuinigd worden.”

Dat is wel een risico. Er zijn meer partijen die een dergelijke belofte deden.

“Dat is het aardige van Leefbaar Rotterdam. Wij doen wat we beloven. Zoals in 2002. Toen beloofden we dat de veiligheid omhoog zou gaan. Dat hebben we gedaan. In 2006 deden we de belofte om niet met de PvdA te regeren als we niet de grootste zouden worden.”

“Ook die belofte zijn we nagekomen. Nu beloven we 500 euro lastenverlichting per huishouden. Het kan, we hebben het uitgerekend.”

Overweegt u volgend jaar weer een poging te doen bij de Tweede Kamerverkiezingen?

“Als we in Rotterdam de grootste partij worden sluit ik dat uit. Het regeren is me in de periode 2002 – 2006 goed bevallen. Wel merk ik dat de politiek in beweging is. Lokale partijen bezitten ongeveer een kwart van de gemeenteraadszetels.”

“In de Tweede Kamer komt dat neer op ongeveer veertig zetels. Op termijn zie ik een grote politieke beweging voor me met partijen als Trots op Nederland, de PVV en Leefbaar.”

Een grote rechtse beweging in de Tweede Kamer?

“Die beweging laat zich niet scharen onder links of rechts. Het is een moderne solidaire beweging die past in een globaliserende wereld.”

“Die wereld vereist een harde aanpak om ervoor te zorgen dat de wijken leefbaar worden en dat nieuwkomers zich aanpassen aan onze normen en waarden. We willen namelijk niet terug in de tijd met betrekking tot bijvoorbeeld de rechten van vrouwen.”

Past in die wereld ook de vrijheid van godsdienst?

“Ja, maar wel passend binnen onze wetten. We kunnen iemand niet dwingen te vinden dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Maar we kunnen wel zeggen dat we het niet tolereren als die opvatting consequenties heeft voor zijn vrouw of dochter.”

En als u niet in het de grootste partij wordt?

“Ik denk dat ik ooit de landelijke politiek in ga, maar voorlopig doet de PVV het goed en die wil ik niet in de weg lopen.”