UTRECHT - Beroepsrelativist, tv-persoonlijkheid en Amerika-deskundige Maarten van Rossem wil geen mooi-weer-lid zijn van de PvdA. Daarom duwt hij in deze electoraal moeilijke tijden de lokale afdeling van zijn partij in de gemeente Utrecht. "De PVV zal net zo´n natklappertje zijn als de LPF."

Waarom duwt u de lijst van de PvdA Utrecht?

Omdat ze mij gevraagd hebben. De partij staat slecht in de peilingen. Ik ben al tientallen jaren lid van de PvdA en u moet het lijstduwerschap zien als een algemeen gebaar van solidariteit. Ik heb licht geaarzeld of ik het wel zou moeten doen.

Waarom?

Heeft het wel zin? Daar heb ik mijn twijfels over. Maar goed, de PvdA Utrecht denkt van wel. Maar moet je een lijst duwen als je niet in de raad gaat zitten? Kijk, ik ben 67, al anderhalf jaar met pensioen. Op mijn leeftijd ga ik niet in de raad zitten.

Maar u bent nog vitaal!

Dank u wel. Ik heb wel een paar mooie toekomstplannen, maar die betreffen niet de lokale politiek.

Waarom duwt u dan wel de lijst?

Ik ben lid van de PvdA en vind dat het geen mooi-weer-lidmaatschap moet zijn. Ik ben in 1967 lid geworden omdat de partij onverwacht verloor bij de parlementaire verkiezingen.

Is de partij nog wel dezelfde partij?

Jazeker. Als je het goed beschouwd zijn er na de Tweede Wereldoorlog maar drie serieuze regeringspartijen geweest en die hebben het lang niet slecht gedaan: CDA, VVD en PvdA. Ik ben niet bijbels geïnspireerd, dus valt het CDA af. De VVD is als liberale partij attractief, maar ook conservatief ingesteld en dat spreekt me minder aan.

Ik heb in mijn leven 1 keer gezondigd en dat was tijdens een Europese Verkiezing enkele jaren geleden toen ik op de VVD heb gestemd. Daar had ik overigens snel spijt van. De PvdA past het best bij me. Ik ben een behoudende sociaal democraat en dat vertaalt zich in een stem op de rechtervleugel van de partij, die een pragmatische koers vaart. Die lijn spreekt me aan. Ik ben geen revolutionair type.

Wat is uw meerwaarde voor de PvdA Utrecht?

Geen idee. dat moet u de PvdA Utrecht vragen.

Wat moet er anders in uw gemeente?

Ik weet eigenlijk weinig van de punten van de lokale PvdA en heb me er ook niet echt in verdiept. Trouwens, toen ik me wel ging bezighouden met een lokaal thema - de malle Belle van Zuylen toren die zou komen in het westen van Utrecht - bleek dat het niet doorging.

Wat vindt u van de landelijke koers van de PvdA?

Dit kabinet heeft vrij goed gedaan. Het is jammer dat Maxime Verhagen is blijven hameren op verlenging van de missie in Uruzgan, omdat dat toch geen haalbare kaart was. Nee, dit kabinet is gekomen tot compromissen in een moeilijk coalitiekader en ze heeft bijvoorbeeld op vrij succesvolle wijze de kredietcrisis aangepakt.

In de NRC heeft een mooi overzicht gedaan van alle beslissingen en het goede werk van dit kabinet, zoals AOW en de aanpak van de kreditcrisis. Ik begrijp daarom eerlijk gezegd niet waarom er zo wordt gehakt door de oppositie.

Pechtold en Rutte zijn populisten. Kijk, ze mogen het er niet mee eens zijn, maar om te zeggen dat er niets is gedaan, is gewoon onwaar. Ik betreur het dat verantwoordelijke politieke leiders een dergelijke mening verkondigen.

Wat vindt u van de opkomst van Wilders?

Wilders is te gek voor woorden. Hij is na Fortuyn en Verdonk de derde kermisartiest van rechterzijde, De partij blinkt uit in voorstellen die niet uitvoerbaar zijn. Ik betreur het enorm dat een land met problemen als de kredietcrisis, debatteert over een verbod op hoofddoekjes. Geen rechter gaat daarmee akkoord omdat het voorstel strijdig is met de grondwet.

Hoe groot is het kiezerspotentieel van Wilders?

De PVV van Wilders komt maximaal uit op 18 procent. Deze groep van tevreden zwevende kiezer is er vrij lang, sinds begin jaren negentig. Ze karakteriseert zichzelf als vrij rechts en zocht naar een beschaafder alternatief voor Janmaat, waarop men niet wilde stemmen.

Fortuyn heeft ze dat geboden. Wilders is een tactisch gewiekste politicus, veel beter dan Verdonk. Maar de PVV zal net zo´n natklappertje zijn als de LPF. Hun politieke punten wortelen op geen enkele wijze en zijn niet uitvoerbaar.