AMSTERDAM - Ongeveer 48.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen maandag en dinsdag mee aan de Scholierenverkiezingen. Dat is de verwachting van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat de verkiezing organiseert.

Circa 80.000 scholieren van tweehonderd scholen in het hele land worden opgeroepen hun stem uit te brengen.

''Ook wij hebben te maken met een opkomstpercentage'', aldus een woordvoerder van het IPP. ''Naar verwachting wordt dat zo'n 60 procent.''

De scholieren stemmen op internet. Ze kunnen een stem uitbrengen op alle partijen op de kieslijst in de gemeente waar hun school is gevestigd.

Graadmeter

De Scholierenverkiezingen worden al bijna vijftig jaar gehouden. Volgens het IPP zijn ze een goede graadmeter van wat Nederland woensdag stemt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

''Wat je ziet, is dat winsten en verliezen van de partijen bij Scholierenverkiezingen in grote lijnen eenzelfde patroon vertonen als bij echte verkiezingen."

"Wel zijn de verschuivingen bij de Scholierenverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen.''

Uitslag

De uitslag van de Scholierenverkiezingen wordt dinsdagavond bekendgemaakt.