ROTTERDAM - Een Rotterdams college met PvdA'ers en Leefbaren lijkt steeds verder weg.

PvdA-wethouder en lijsttrekker van de Rotterdamse afdeling van de partij Dominic Schrijer sloot zaterdag opnieuw een samenwerking met Leefbaar Rotterdam uit in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Daarin gingen Schrijer, Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Salima Belhaj (D66) met elkaar in discussie.

Geradicaliseerd

Volgens Schrijer is Leefbaar Rotterdam het afgelopen jaar geradicaliseerd in zijn standpunten, waardoor er geen basis is van vertrouwen en er geen inhoudelijke aanknopingspunten zijn.

Schrijer: ''De manier waarop wij kijken naar de stad, is zo verschillend; dat moet je niet doen.'' Leefbaar Rotterdam en PvdA zijn de grootste partijen in de Maasstad.

Pastors

Pastors ziet wel ruimte voor een coalitie met PvdA en liet weten uit te kijken naar een samenwerking. ''Ik zou graag samen met een PvdA-wethouder naar een moskee willen gaan om over het integratiebeleid te praten.''

Volgens politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit hunkert de stad naar een breed en stabiel college met beide aartsrivalen.

Onder meer de havensector, maatschappelijke instellingen en corporaties, maar ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, hopen dat de kemphanen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen.

D66

Belhaj liet ook weten geen van de partijen uit te sluiten. ''Het is bijzonder ondemocratisch als je de buit al gaat verdelen voordat je de Rotterdammers hebt laten spreken over hoe zij willen dat het bestuur eruitziet.''

In lokale peilingen gaat D66 van nu één naar straks vier tot zes zetels. Daarmee kan de partij een gewilde coalitiepartner worden.