AMSTERDAM – Laurens Ivens, SP-lijssttrekker in Amsterdam, vindt dat Lodewijk Asscher (PvdA) ‘enorme onzin’ verkoopt als hij spreekt over het SP-alternatief voor de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Dit zegt Ivens tegenover NU.nl . De SP wil in plaats van een ondergrondse Noord-Zuidlijn in Amsterdam een bovengrondse sneltram aanleggen, die de grond in duikt op de trajecten van de Noord-Zuidlijn die al klaar zijn.

Asscher noemde dit voorstel in een eerder interview met NU.nl ‘levensgevaarlijk’. “Asscher begon eerst het spelletje te spelen dat ons voorstel niet kon en onbetaalbaar was. En nu zegt hij ineens dat het niet veilig zou zijn”, aldus Ivens in een reactie.

Remmen

“Als dat zo is, dan is volgens Asscher het openbaar vervoer in Europese steden als Brussel en Hannover onveilig. De tram die wij willen, rijdt in heel veel steden namelijk al."

Volgens Ivens gaat de tram die de SP voorstel dan wel sneller dan de normale trams in de stad, de remafstand zou even kort zijn als trams die al in gebruik zijn.

Rampen

“Als je het over echt grote rampen hebt, dan is er bij een ondergrondse metro veel groter risico. Die ligt meer dan 30 meter onder de grond. Als er dan iets gebeurt kunnen mensen nauwelijks weg komen."