AMSTERDAM - Het gedwongen vertrek van de populaire Maastrichtse burgemeester Gerd Leers kan een grote rol spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Limburgse hoofdstad. Een op de drie kiezers zegt dat de affaire invloed heeft oo zijn keuze.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de regionale krant De Limburger/Limburgs Dagblad heeft laten uitvoeren. Leers (CDA) moest in januari het veld ruimen, toen bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had.

Leers kocht in 2006 via een bevriende Maastrichtse ambtenaar een vakantiewoning in Bulgarije. Toen het project mislukte en Leers zijn investering dreigde te verliezen, wekte hij de schijn van belangenverstrengeling op toen hij onder meer de Bulgaarse ambassadeur in Nederland een brief schreef over de kwestie.

Gezag

Hoewel Leers volgens een onafhankelijk onderzoek geen regels had overtreden, vond de linkse meerderheid van de raad dat de burgemeester zijn gezag had verloren, en daardoor niet meer kon functioneren. Leers' eigen CDA bleef wel achter hem staan, net als de lokale partij Stadsbelangen Maastricht.

Fors verlies

Volgens de enquête van de Limburgse krant speelt de affaire voor een op de drie kiezers een rol bij hun stemgedrag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. De PvdA en de SP moeten volgens de peiling rekening houden met 'fors verlies'. Toch lijkt het CDA daar niet van te profiteren. Volgens de krant heeft de kwestie-Leers 'geen meetbaar effect' op de populariteit van de christendemocraten.

Leers, die in 2002 aantrad, neemt vrijdag afscheid als burgemeester, onder meer met een 'volksadieu' in het centrum van de stad.