AMSTERDAM - Ongeveer tweehonderdduizend mensen kunnen woensdag niet stemmen omdat ze geen geldig identiteitsbewijs hebben. Dat schat het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft het AD vrijdag.

Op alle stembureaus moet een legitimatiebewijs worden getoond. Daardoor kan bij ieder stembureau binnen de gemeente worden gestemd. Ook moet zo fraude worden voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat een legitimatiebewijs verplicht is. Vorig jaar moesten stemmers in 353 gemeenten een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart tonen voor de Europese verkiezingen.

Een man uit Pijnacker heeft volgens de krant donderdag een rechtszaak aangespannen bij de Raad van State omdat hij geen geld heeft voor een paspoort.

Daardoor kan hij niet stemmen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst er in de krant op dat het in Nederland al langer is verplicht om jezelf te kunnen legitimeren.

Ouderenbond

De ouderenbond Unie KBO spreekt in de krant ook haar zorgen uit. Omdat ouderen hun legitimatiebewijs niet dagelijks gebruiken zouden ze kunnen vergeten dat de kaart niet meer geldig is. Als ze daar bij het stembureau achter komen, moeten ze eerst een nieuwe foto maken en naar het gemeentehuis om alsnog een stem uit te kunnen brengen.

Ook daar is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan gedacht. Zo heeft het ministerie de gemeenten gevraagd alle mensen zonder identiteitsbewijs een brief te sturen.