ALMERE - De PVV wil het dragen van hoofddoekjes verbieden bij alle instellingen en verenigingen die gemeentelijke subsidie ontvangen.

Dat wordt als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt een belangrijke inzet bij collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere, de twee steden waar zijn partij woensdag meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij stelde dit donderdagavond in het RTL Nieuws. Volgens veel peilingen maakt de PVV een grote kans om in beide steden de grootste partij te worden.

Nederlandse cultuur

Eerder pleitten de lijsttrekkers van de PVV in beide steden al voor het afschaffen van hoofddoekjes in alle openbare gebouwen.

Het verbod zou overigens niet gelden voor andere zichtbare religieuze symbolen als keppeltjes of kruisjes. ''Die horen bij de Nederlandse cultuur'', aldus Wilders.

PvdA

De PVV'er opende later op de avond de aanval op de PvdA tijdens een fractiebijeenkomst in Almere. PvdA spreekt niet meer de taal van de gewone man, maar Arabisch, aldus Wilders. ''Mijn speech wordt aan het einde van de avond aan de aanwezige PvdA-leden in het Arabisch uitgereikt.''

Wilders richtte zijn pijlen tijdens de bijeenkomst voornamelijk op de PvdA, volgens hem een arrogante club die vol van zichzelf is. ''Maar de daverende verkiezingsuitslag van de PVV zal hun een toontje lager laten zingen'', aldus Wilders.

Kabinet

Ook uitte Wilders nogmaals zijn vreugde over de val van het kabinet. ''Als dit kabinet zijn zin had gekregen was er op elke hoek van de straat een minaret verschenen en daar tegenover een loket van de sociale dienst.''

De PVV-leider gaf aan klaar te zijn voor de regering. ''Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen er zijn voor Nederland en de mensen.'' Wilders gaf aan dat er wat hem betreft maar één keihard breekpunt is in de onderhandelingen. ''De AOW blijft op 65 jaar. De erfenis van Drees is in goede handen bij de PVV.''

Almere

Op de bijeenkomst waren de PVV'ers die in Almere meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen aanwezig. Wilders prees lijsttrekker Raymond de Roon. ''Hij is onze crimefighter. Hij gaat ervoor zorgen dat Almere de veiligste stad van Nederland wordt.''

Wilders noemde Almere een prachtige stad. ''Je voelt dat er iets in de lucht hangt. Het is de geur van de overwinning'', aldus de PVV-leider.

Veiligheid

Volgens de PVV zijn de standpunten van de partij in Almere glashelder. ''Meer politie, extra veiligheid door stadscommando's, minder ambtenaren en een harde aanpak van crimineel tuig'', aldus Wilders.

Verder zei hij dat overlastgevers in containerwoningen buiten de woonwijken moeten worden geplaatst en dat de parkeertarieven in Almere moeten worden gehalveerd.

Wilders in Almere