VVD wil groeiend Almere veilig houden

ALMERE - Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zit de VVD in Almere in een college met CDA, PvdA en ChristenUnie. Lijsttrekker Arno Visser van de VVD zet tijdens de campagne in op het veilig houden van zijn stad. Wel moet er minder geld naar cultuur. "Op de budgetten voor wijkbarbecues en buurtfeesten moeten we bezuinigen."

Welke thema's zijn belangrijk voor de VVD in Almere?

Veiligheid, niet omdat we onveilig zijn, maar gezien het tempo dat Almere groeit, moeten we daar wel alert op blijven. Mensen zijn bezorgd dat de stad steeds groter wordt en alle problemen van een grote stad krijgt op het gebied van onveiligheid. De gemeente Almere is qua inwoneraantal de zevende gemeente van Nederland en de 35e qua onveiligheid.

Hoe wilt u ervoor zorgen dat Almere veilig blijft?

Door een combinatie van dingen. We moeten vroeg ingrijpen bij probleemjongeren, voldoende agenten in alle stadsdelen hebben en spijbelteams en straatcoaches instellen. Daarnaast moeten er goede afspraken worden gemaakt met justitie over het uitdelen van hoge straffen.

Ook zijn goede afspraken van de politie met winkeliers noodzakelijk. Zo hebben we hier het principe van cashless betalen, dus alles pinnen, waardoor winkeliers geen grote sommen cash geld hoeven te hebben.

Tot slot moet er waar nodig cameratoezicht komen en niet krampachtig zaken verzwijgen. Gewoon het beestje bij de naam noemen. Als bepaalde groepen overlast geven, zeggen we dat gewoon. We moeten ervoor waken dat rondhangende rotjongens criminele jongeren worden.

Dat was veiligheid. Op welke andere thema's zet u in?

Op economie en financien. Iedere dag lezen we in de krant dat het slechter gaat en dat betekent dat de overheid zich daarop moet bezinnen, ook de lokale overheid.

Welke terreinen sluit u uit qua bezuinigingen?

Vooropgesteld valt het me op dat andere partijen alleen maar méér willen meer uitgeven. Mijn boodschap aan hen is dat niet alle wensen kunnen worden ingewilligd. Dat besef mis ik bij de andere partijen. De VVD wil niet bezuinigen op veiligheid in een groeiende stad.

Waarop wilt u wel bezuinigen?

Op cultureel en sociaal gebied. Hierbij denk ik aan projecten die er de afgelopen jaren bijgekomen zijn zoals de budgetten voor wijkbarbecues en buurtfeesten. Ook culturele evenementen kunnen niet buiten schot blijven, en wellicht worden de theaterkaartjes duurder vanwege minder subsidie. We kijken naar kwijtschelding van lokale lasten. Het kan niet zo zijn dat je er netto op achteruit gaat als je een baan aanneemt.

U zit nu met PvdA, CDA en ChristenUnie in een college. Op welke coalitie zet u in na 3 maart?

Als ik een coalitie kan maken die financieel deugdelijk in elkaar zit, ben ik bereid om een handtekening te zetten. Met welke partijen dat kan, is een tweede vraag. Ik ga de gesprekken na 3 maart aan op basis van inhoud, niet op basis van persoonlijke voorkeuren. Financieel gezien staan PVV en GroenLinks ver van me af. Het is opvallend dat die 2 partijen in financieel opzicht de grootste gaten hebben. Maar ik ga met beide wel het gesprek aan.

De VVD heeft nu zeven zetels. Op hoeveel zetels zet u in?

Dat is een moeilijke. Ik spreek geregeld Almeerders en het valt me op dat de meeste mensen pas enkele dagen van te voren hun gedachten opmaken. Er is veel twijfel, maar we worden groter dan de vorige keer. Ik vind 10 zetels heel realistisch.

Denkt u electoraal gezien veel last te hebben van de PVV en TON die voor het eerst meedoen?

Nee, dat denk ik niet. Ik houd mijn eigen verhaal en vaar mijn eigen koers. Ik doe niet anders dan ik anders gedaan zou hebben. Er zijn wel kiezers die twijfelen tussen TON, PVV en VVD, maar er zijn ook kiezers die twijfelen tussen PVV en PvdA.

Wat betreft de PVV wil ik wel één ding zeggen. Hun idee van stadscommando's was natuurlijk raar. Zodra ze het uitleggen blijkt het dat het al bestaat: straatcoaches. Hun woorden vallen in de categorie stoerdoenerij zonder dat dat je echt stoer bent. Veel geblaat, weinig wol.

Wat betekent de plaatselijke uitslag voor de landelijke politiek?

Het is altijd een graadmeter. Landelijke en lokale politiek liggen in elkaars verlengde, al moet ik wel zeggen dat lokale partijen een rechtstreekse relatie beinvloeden.

Maar je kunt de landelijke invloed niet wegredeneren. Wat je van Uruzgan vindt, is niet van belang voor de lokale politiek, maar een gedegen financieel overheidsbeleid is zowel lokaal als landelijk belangrijk. Daar kies je je partij op uit.

Gelukkig gaat de VVD landelijk goed in de peilingen en dat zien we hier terug. Zo was Mark Rutte onlangs hier met een aantal Kamerleden en kregen we positieve reacties op straat.

Heeft dat te maken met de toon die de VVD nu hanteert? Het lijkt erop dat de partij weer meer de nadruk legt op economie en niet meer zo'n harde toon in het integratiedebat aanslaat.

Dat klopt. De toon van de VVD ligt met een focus op economie en ondernemerschap meer in het verlengde van die van de jaren 70, 80 en 90. En hoewel integratie ook van oudsher een speerpunt van VVD is, hebben we de laatste periode last gehad van gedoe. Nu is de VVD weer klassiek VVD en dat slaat aan. Mensen zeggen 'Hehe, hier herken ik de VVD weer in. Ik ben weer terug'.

Wat is de invloed van het kabinetsbeleid op de lokale verkiezingen?

Groot, omdat het kabinetsbeleid de economie bepaalt. De keuzes, of het uitblijven van keuzes, hebben een gigantische impact. Net als het feit dat het kabinet op een gênante manier is gevallen, na drie jaar aanmodderen.

In mijn ogen is bewust op een breuk aangestuurd door de PvdA ingegeven door opiniepeilingen. Als kiezers daar door heen prikken, zal de PvdA daar geen vruchten van plukken.De besluiteloosheid op landelijk niveau vertaalt zich in gebrek aan visie op lokaal niveau. Het CDA hier wil een denktank voor bezuinigingen hebben. De partij moet zelf de visie hebben.

NUwerk

Tip de redactie