'Christen kan niet op PVV stemmen'

BARNEVELD - Een christen kan niet op de PVV van Geert Wilders stemmen. Dat vindt ruim driekwart van de predikanten en pastoraal werkers in Nederland.

Dat blijkt uit een enquête die het Nederlands Dagblad heeft gehouden onder ruim twaalfhonderd voorgangers.

Het gaat om predikanten van vrijwel alle protestante kerkgenootschappen in Nederland. Samen tellen die zo'n 2,3 miljoen leden.

Steun

Een derde van de voorgangers zegt dat er in hun gemeente mensen zijn die op de partij van Wilders stemmen of die op z'n minst de ideeën van Geert Wilders steunen. Vijf procent geeft aan dat de PVV in hun gemeente 'veel' of 'zeer veel' aanhang heeft, zo schrijft de krant.

Volgens negen van de tien voorgangers gaat het in hun gemeente overigens om weinig mensen of hooguit enkelingen die de PVV aanhangen.

Vijftien vragen

De krant benaderde voor de enquête vierduizend met een e-mailadres in het bestand aanwezige actieve predikanten, gepensioneerden en pastoraal werkers. Van die vierduizend reageerden er twaalfhonderd.

Zij kregen vijftien vragen voorgelegd, waaronder de stelling: Een christen kan niet op de partij van Wilders stemmen. De krant publiceert vrijdag de overige resultaten van de enquête.

NUwerk

Tip de redactie