AMSTERDAM – Cabaretier Sjaak Bral is al een tijdje lid van de SP, maar was op een gegeven moment wel ‘klaar met het gesympathiseer’. Bovendien hoopt hij dat Agnes Kant een keer net zo leuk gaat lachen als Femke Halsema.

Waarom duwt u de lijst van de SP in Den Haag?

“Ik heb aangegeven dat ik meer wilde betekenen voor de SP, toen vroegen ze of ik iets wilde doen met de verkiezingen. Een actieve plek op de lijst zie ik niet zitten, omdat ik dat qua tijd niet red. Maar als lijstduwer kan ik wel wat betekenen.”

Kunt u nog steeds grappen maken over de SP?

“Het is niet zo dat ik de SP voortaan buiten schot laat. Die krijgen net zo goed een mep, als ze dat verdienen. In mijn oudejaarsconference van vorig jaar heb ik het ook over Agnes Kant gehad. Ze is altijd zo boos hè? Daar is ook wel aanleiding voor hoor, met zo’n oorlogskabinet."

"Maar Femke Halsema die lacht altijd als ze iets zegt, zelfs als ze het over de meest verschrikkelijke dingen heeft. Dan lijkt het al een stuk minder erg allemaal. Ik heb dat ook wel tegen Agnes gezegd hoor. Daar kon ze hartelijk om lachen."

Wat is uw meerwaarde voor de SP in Den Haag?

“Dat ik laat zien waar ik politiek sta. Misschien kan ik mensen als ze uiteindelijk in het stemhokje staan een beetje een richting geven. Ik heb niet de illusie dat we ineens twintig zetels krijgen nu ik de lijst duw hoor, dat niet.”

Wat moet er anders in uw gemeente?

“Er zijn wel een aantal dingen. We moeten niet teveel overlaten aan marktwerking. De belangrijkste thema’s zijn voor mij zorg, onderwijs en veiligheid. Daar valt nog een hoop winnen."

"Bijvoorbeeld als je het hebt over veiligheid, dat heeft voor mij ook te maken met een schonere leefomgeving. Want als het er schoon uitziet, voel je je veiliger. De SP stelt dan ook voor om overal ondergrondse vuilcontainers te plaatsen. Die worden op sommige plaatsen in Den Haag al gebruikt en zijn een zeer groot succes, want je bent op straat van het zwerfvuil af."

"Ik zeg echt niet dat je daarmee het probleem van jeugdgroepen op straat oplost, maar het is gewoon een klein dingetje waarmee je al een hoop ellende bespaart."

Gaat u de gemeenteraad in bij voldoende voorkeursstemmen?

“Daar is wel even over gesproken, maar ik sta van september tot mei in het theater. Mijn shows zijn altijd op donderdagavond en dat is ook de avond dat de raadsvergaderingen zijn in Den Haag. Je begrijpt dat het praktisch onmogelijk is voor mij, dan moet je er ook niet aan beginnen.”

Ziet u wel een toekomst in de politiek voor u?

“Ik sluit niets uit in het leven. Ik weet wel dat als je de politiek ingaat en je wilt daarin echt iets in betekenen, je een behoorlijke bagage moet hebben. Het vereist toch wel een bestuurlijke en politieke ervaring die ik niet heb. Ik zie mezelf dus niet ineens staatssecretaris voor Onderwijs worden ofzo."