'Geen verschil tussen Pastors en Wilders'

AMSTERDAM - De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer is in de havenstad tot 3 maart in een campagnerun met Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam). "Het wordt een nek-aan-nek race."

Al maanden zet Schrijer zijn aartsrivaal neer als gelijke van Geert Wilders. Het stemadvies dat Wilders vorige maand gaf zag de wethouder Sociale Zaken als zijn ultieme gelijk.

"Wilders noemde Leefbaar Rotterdam zijn 'geestverwanten' en riep bovendien iedereen op om Pastors te stemmen. Ik noemde hem al eerder het schoothondje van de PVV-leider."

Los van het stemadvies. Wat zijn de overeenkomsten?

"Pastors zelf zegt ook dat zijn partij voor 95 procent gelijk is als de PVV. Dat hebben ze ook vaak laten zien. Zie de tirade van Leefbaar Rotterdam toen Ahmed Aboutaleb werd benoemd als burgemeester."

"Zij zagen hem als een representant van de groep waar ze tegen strijden. Leefbaar Rotterdam wil een kaalslag van alles wat er de afgelopen jaren is bereikt toen zij niet in het college zaten."

Leefbaar Rotterdam was tussen 2002 en 2006 succesvol in het verbeteren van de veiligheid.

"En daar zijn wij mee doorgegaan. Uit de recentste veiligheidsindex blijkt dat er geen onveilige wijken meer zijn in Rotterdam."

Dat is een formeel gegeven. Het veiligheidscijfer is in vier jaar niet wezenlijk gestegen.

"Niet wezenlijk gestegen? We zijn van een 6.9 naar een 7,3 gegaan. Van slecht naar redelijk is makkelijker dan van redelijk naar goed. Wij hebben er afgelopen jaren voor gezorgd dat slechte wijken een kleine zes kregen. De wijken die al goed waren hebben we goed gehouden."

"Met die lijn willen we ook door. Dus af van de probleemwijken en voorkomen dat goede wijken weer achteruit gaan. Dat is belangrijker dan, zoals Pastors wil, een stedelijke gemiddelde van 8 halen. Dan kan je namelijk slechte wijken compenseren met excellente wijken."

Hoe wilt u dat bereiken?

"Het verschil met Leefbaar Rotterdam zit hem in de aanpak. Het enige waar Pastors op inzet is keihard straffen."

Daar zijn jullie niet voor?

"Jawel, maar er moet meer gebeuren. Ik geloof er in dat een veilige wijk begint met onderwijs. Om te voorkomen dat er nieuwe criminaliteit ontstaat. Als jongeren bezig zijn op school zal hun ambitieniveau stijgen en daalt de kans op ontsporing."

Is dat de reden dat u, net als Mariëtte Hamer, tegen bezuinigingen op onderwijs bent?

"Absoluut. Mijn ouders hadden het ook niet breed. Die hadden zich geen lening voor mijn studie kunnen veroorloven. Mijn overtuiging is dat dit voor meer arme gezinnen geldt. En nogmaals: onderwijs is zo belangrijk voor integratie en ontwikkeling."

Binnen het demissionaire kabinet wordt gekeken naar een sociaal leenstelsel. Dat kijkt wel naar de daadkracht van families.

"Ze zoeken de oplossing aan de achterkant, namelijk bij het tempo van terugbetalen. Het probleem ligt juist aan de voorkant. Sommige gezinnen kunnen het zich niet veroorloven om een schuld van 15.000 te hebben. Wat als hij het niet redt op school? Of wat als broertjes en zusjes ook willen gaan studeren? Dat risico is veel te groot."

Minister van Onderwijs was Plasterk, uw partijgenoot. Lobbyde u bij hem voor behoud van de basisbeurs?

"Ik heb hem gebeld en duidelijk gemaakt dat zo'n maatregel rampzalig is voor Rotterdam. Juist Turkse en Marokkaanse vrouwen zie je steeds vaker op hogescholen en universiteiten. Inkomen of sociale klasse mag nooit een belemmering zijn voor studie!"

Hoe reageerde hij?

"Hij houdt zijn kruit nog even droog en zegt dat hij wil wachten op de brede heroverwegingen. Ik ben het met Hamer eens dat je onderwijs moet uitsluiten van bezuinigingsmaatregelen."

Wat vindt u in zijn algemeenheid van de opstelling van de PvdA in Den Haag?

"Een stuk beter dan vroeger. Partijen zijn geneigd om in een systeem te blijven zitten. Dat is ook kritiek naar mijn eigen partij. In de jaren negentig verloor de PvdA de band met de burgers."

"Tegenwoordig laten bewindspersonen en Kamerleden, zoals Jeroen Dijsselbloem, Mariette Hamer en staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma zich regelmatig zien om zich op de hoogte te stellen van de stemming in deze belangrijke stad."

Over Sociale Zaken gesproken, een ander belangrijk probleem is de werkloosheid. Hoe wilt u die in Rotterdam gaan aanpakken?

"We willen iedereen actief krijgen. Dat gaat nu nog om 24.000 mensen. Dit betekent dat mensen of aan het werk gaan als werknemer of als vrijwilliger. Een andere optie is een studie/werk-traject."

"Wat ons betreft gaat dit zo ver dat niemand meer werkloos thuis zit straks. Mensen moeten desnoods werk accepteren dat ze liever niet doen."

U wilt desnoods mensen hun sociale uitkering afpakken.

"Dat is een uiterste maatregel. We zijn streng, maar we kijken wel heel specifiek welk traject bij iemand past. Sommige mensen beginnen met reactivering in plaats van reintegratie. Want het is belangrijk dat mensen in ieder geval iets gaan doen."

Wat zijn, naast veiligheid, werkgelegenheid en onderwijs nog meer belangrijke punten voor de PvdA?

"De aantrekkelijkheid van de stad. Rotterdam kampt met een aantal behoorlijk lelijke locaties. Ik stel voor de burgers inspraak te geven om de vier lelijkste plekken versneld aan te pakken."

Heeft u al een plek in gedachte?

"Van mij mag direct begonnen worden met het aanpakken van het Stadhuisplein."

NUwerk

Tip de redactie